Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/filmade-traningar-ska-hjalpa-sjostrom-satta-nya-varldsrekord/

Sport

Filmade träningar ska hjälpa Sjöström sätta nya världsrekord

Det är under vattnet som Sarah Sjöström har hittat saker hon kan förbättra. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Resan mot OS i Tokyo har börjat för Sarah Sjöström.

När hon nu laddar för sitt fjärde OS gör hon det som veteran. I sommarens VM var hon äldst i finalen på 100 meter fjärilsim, hennes gulddistans från Rio 2016.

– Men jag har större utvecklingspotential än de flesta i det finalfältet. Det känns rätt bra att kunna säga det som 26-åring, säger hon.

Sarah Sjöström skrattar när hon säger det, men bakom skrattet finns ett allvar. 

När Sarah analyserade sommarens finallopp i VM i Sydkorea såg hon tydligt att hon tappade mycket i vändningen och i undervattensarbetet.

– Ja, det är där de drar ifrån. Till och med de som är tio år yngre än vad jag är hade bättre vändningar och kickar än vad jag hade i den finalen, säger Sarah Sjöström.

Sarahs dåliga vändning gav den 17-åriga kanadensiskan Maggie MacNeil chansen att ta sig förbi den svenska stjärnan. Guldmedaljören MacNeil var 39 hundradelar före Sjöström på silverplats.

– Vändningen lade grunden för att min avslutande 50 blev svag, så där finns det en del att jobba med och som jag kan göra bättre, konstaterar Sarah.

En annan förklaring till att Sarah Sjöströms guldsvit på hennes paraddistans bröts var problem med fjärilsimstekniken. Något som sliter på krafterna, och som Sarah kämpat med under en längre tid.

Det har resulterat i att Sarah nu har tänkt om.

– Tidigare har jag alltid sagt att jag inte vill hålla på och fokusera allt för mycket på tekniken. Ofta har det bara blivit sämre när jag har gjort det.

– Men under hösten kommer vi att börja filma mer under träningspassen för att se om det finns något vi kan förändra.

När du slog igenom som fjärilsimmare var du ofta i slutet av startfältet efter de första 50 meterna, men otroligt snabb på de avslutande. De senaste åren har det snarare varit tvärtom. Vill du hitta tillbaka till ditt ”gamla sätt” att simma 100 meter fjäril?

– Även på senare år har jag lekt lite med det upplägget, men även när jag har tagit det lugnt de första 50 har jag dött på slutet. Så det känns inte som ett alternativ.

– Man ska också komma ihåg att mina fysiska förutsättningar i dag är helt annorlunda mot för tio år sedan. Jag har minst tio kilo mer muskler, och är över huvud taget starkare. Så det som var rätt då är inte rätt nu.

Hösten är här, men under vårt samtal tar vi även i fortsättningen avstamp från sommarens VM för att prata om Sarah Sjöströms resa fram till OS i Tokyo.

Hennes beslut att lägga till 200 meter frisim på VM-programmet var överraskande.

– Jag velade fram och tillbaka, men på förlägret kände jag att formen nästan var bättre på 200 än på 100 meter fjäril. Så då var det bara att köra.

Som så ofta kramade Sarah i den finalen ut allt hon hade i kroppen. Det gav henne en bronsmedalj, och syrgas.

– Jag är väldigt glad över att det blev en medalj. Annars hade det verkligen känts onödigt att ta ut sig så totalt, säger Sarah med ett leende.

Sarah Sjöström tog brons i finalen på 200 m frisim under sim-VM i Gwangju i somras. Foto: Jessica Gow/TT

Kommer du att simma 200 meter frisim i OS?

– Nej, det tror jag inte, svarar Sarah snabbt.

Men efter bara några sekunder av efterföljande tystnad fortsätter hon:

– Fast man vet aldrig vad som händer. Så i stället borde jag nog säga att det beror på hur det känns när det närmar sig. Det är inte min favoritdistans, men känns det bra under träningen samtidigt som andra grenar kanske inte känns lika bra får vi se.

– Det känns otroligt lyxigt att jag har så många valmöjligheter.

Nästa fråga ska handla om 50 meter frisim, men jag hinner inte längre än till: ”När du berättade att du skulle simma 200 i VM sa du att 50 meter frisim var den distansen som riskerade att ta stryk” innan Sarah avbryter mig och säger:

– Det gjorde den ju också.

Men du tog ju trots allt silver på 50 meter frisim, och var bara två hundradelar från guldet?

– Ja, men titta på tiden (24,07) så ser du. Bara ett par veckor tidigare simmade jag på 23,78 i SM. Så jag vet att jag hade simmat snabbare i VM om jag inte hade simmat 200 meter frisim utan varit ledig i två dagar.

– Men även om jag visste att det skulle bli så här ångrar jag mig inte. Jag valde att utmana mig själv och försöka ta fem medaljer.

– När man har varit med så länge som jag har behöver man utmana sig själv ibland. Nästa gång kanske jag väljer en annan utmaning.

Har du redan nu funderat ut vad som är utmaningen i OS?

– Där tycker jag nog att utmaningen att vara med och fajtas om medaljer är tillräcklig. OS är trots allt bara vart fjärde år, och att pricka formen just då är i sig en utmaning.

Sarah Sjöström tar en klunk kaffe innan hon fortsätter:

– Men det var ett tag sedan jag slog ett personligt rekord så det kan man väl säga är en utmaning för det kommande året.

Personligt rekord innebär ju världsrekord för din del?

– Ja, det gör det visst. Så okej då, drömmen är att komma ner på världsrekordtider igen, säger Sarah Sjöström med ett skratt.

I långbana har Sarah världsrekorden på 50 och 100 meter fjärilsim samt på 50 och 100 meter frisim.

Rekordet på 50 meter fjärilsim satte hon redan 2014. Rekordet på 100 meter fjärilsim är från OS 2016, och de två frisimsrekorden satte hon i VM 2017.

– I förra sommarens EM var jag till exempel långt under världsrekordtiden på 50 meter frisim fram tills det att det var tio meter kvar. Så om jag kan hålla den simningen hela vägen vet jag att jag kan slå världsrekord på 50 fritt för den distansen känns bra.

Hur ser du på 100 meter fritt?

– Det är en sådan gren som sitter var tionde gång. Det är åtminstone något som jag har fått för mig, men det är något jag jobbar på.

– Av något skäl är det oftast när jag har riktigt bra konkurrens som jag får till den.

– På 100 fritt är det ofta väldigt öppet, den som simmar smartast vinner. Jag hoppas att det en dag är jag. Det hade varit kul eftersom jag inte har något VM- eller OS-guld i den grenen.

– Så kanske borde jag ha det som utmaning nästa år. Tänkt att få till en riktigt snabb sista 50 i OS, så snabb att de andra knappt förstår vad som hände. Det hade varit kul.

Sydafrikanen Chad le Clos och Sarah Sjöström inför tävlingarna i Indianapolis i den nya simtouren International Swimming League. Båda simmar i laget Energy Standard. Foto: Fabio Ferrari/AP

Sarah Sjöström inledde höstens tävlingssäsong förra helgen när hon vann alla sina individuella lopp i första deltävlingen av den nya miljontouren ISL (International Swimming League) i Indianapolis.

Den kommande helgen väntar den andra deltävlingen i Neapel.

Utöver de tre ISL-deltävlingarna, och förhoppningsvis också finalen i Las Vegas, är det tveksamt om det blir fler tävlingar för hennes del under hösten och vintern.

Med största sannolikhet kommer Sarah inte ställa upp i kortbane-EM i Glasgow i början av december. I stället väljer hon att lägga in en träningsperiod då.

Våren och sommarens tävlingsschema fram till OS i Tokyo har hon inte planerat än.

– Det jag vet är att jag kommer simma långbane-EM i Budapest. Jag gillar verkligen att tävla där, säger Sarah Sjöström som är en publikfavorit hos den simkunniga ungerska publiken.

I mars nästa år är det tolv år sedan den då 14-åriga Sarah Sjöström slog igenom när hon tog EM-guld på 100 meter fjärilsim.

Sedan dess har hon av diverse skäl blivit historisk ett stort antal gånger. Hon var till exempel den första kvinnliga svenska simmaren som vann OS-guld (2016), hon var den första simmaren som vann fyra individuella EM-guld (2018) och i sommarens VM blev hon den första kvinnliga simmaren som tog fem individuella VM-medaljer.

Vad värderar du själv högst av alla dessa ögonblick?

– Det är alltid svårt att jämföra men jag är stolt över att jag ställde upp i fem grenar i årets VM, och stolt över hur jag genomförde dem.

– Självklart betyder OS-guldet också otroligt mycket, och när jag slog världsrekordet under SM i Borås på 50 meter fjärilsim och blev den första (och hittills enda) som simmade under 25 sekunder. 

Läs mer: Idrottsstjärna och influerare – så hanterar Sarah Sjöström rollerna