Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Finalsviten bruten för Stina Nilsson

Stina Nilsson hade inte en helt lyckad dag i Lahtis.
Stina Nilsson hade inte en helt lyckad dag i Lahtis. Foto: Gepa Pictures

Efter femton raka sprintfinaler i världscupen tog sviten slut för Stina Nilsson. Och i praktiken chansen att vinna sprintcupen.

Svenskan slogs ut i semifinal och blev åtta i för-VM i Lahtis.

Stina Nilsson har varit i varenda sprintfinal i sprintcupen sedan december 2014, inklusive VM i Falun.

Det tog stopp i den blivande VM-staden Lahtis. Hon höll på att slås ut av lagkompisen Ida Ingermarsdotter i kvartsfinalen och i heatet efter hamnade hon tidigt efter och kunde inte reparera skadan.

– Jag fick det inte riktigt att stämma, hamnade i lite dåliga positioner, sade Nilsson som var fyra i mål efter tre norskor.

– Jag hade inte riktigt formen i dag.

Bland andra var Therese Johaug före henne, världscupsuveränen som tog sig till en semifinal i en riktig världscupsprint för första gången.

Värre för Nilsson var att även Ingvild Flugstad Östberg före henne och slutade fyra i finalen – och att Majken Caspersen Falla vann. Därmed har Falla kopplat ett mycket starkt grepp om spintcupbucklan. Falla är 54 poäng före Östberg och 74 före Nilsson.

Tre sprinter är kvar, men de ingår i finaltouren i Kanada där en seger ger bara 50 poäng.

– Den lever fortfarande även om det verkar stå mellan två norskor, konstaterade Nilsson.

– Men det var jättebra att få testa VM-banan. Den är lite längre än vanligt, men det är bra att det är lite mer utslagsgivande.

Hanna Falk övertygade igen och tog sig liksom i Stockholm till final. Men där tröt krafterna rejält och hon slutade sist.

– Jag fick klubban i finalen, rejält med mjölksyra sista backen, sen orkade jag inte, sade Falk efter att ha kört 1.600-metersbanan fyra gånger.

– Jag är nöjd att jag får fyra lopp här med tanke på nästa år, Jag gillar banan, men vet inte varför tjejerna ska åka lika långt som killarna.

Förbundskapten Rikard Grip höll med Hanna Falk.

– Jag tycker distansen är i längsta laget. Jag tycker en damsprint ska vara max tre minuter, sade han.

När Falla vann före Jessica Diggins, USA, och lagkamraten Heidi Weng hade hon segertiden 3.32,66.

Linn Sömskar och Elin Mohlin slogs ut i sina respektive kvartsfinaler. Maria Nordström hamnade på 31:a plats i tidskvalet och hamnade precis utanför de som fick tävla vidare.

Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Elin Mohlin, som ersatte Jennie Öberg i sprinten, kör även söndagens skiathlon i Lahtis.