Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/finland-kan-forstora-svenska-supersviten-i-jvm/

Sport

Finland kan förstöra svenska supersviten i JVM

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén är redo för sin fjärde JVM-turnering som huvudansvarig. Än har han aldrig fått uppleva hur det är att förlora en gruppspelsmatch. Foto: Eva Tedesjö

År efter år är Juniorkronorna JVM:s bästa lag – i gruppspelet.

Sverige har vunnit 48 raka gruppspelsmatcher. Senaste förlusten kom på nyårsaftonen 2006.

Frågan är dock om den svenska supersviten bryts i annandagens premiärmatch när Sverige ställs mot de regerande mästarna Finland.

Regerande juniorvärldsmästarna mot världens bästa gruppspelslag, där har ni förutsättningarna inför den svenska JVM-premiären i tjeckiska Trinec.

En match som har alla förutsättningar att bli både underhållande och jämn.

Finland må vara regerande juniorvärldsmästare – efter att ha slagit USA i finalen med 3–2 – men Sverige är bäst i klassen när det gäller gruppspelsmatcher. 

De två yngsta spelarna i årets svenska JVM-lag – 17-åriga Alexander Holtz och Lucas Raymond – var till exempel bara fyra år när Sverige senast förlorade i gruppspelet.

Problemet är att Juniorkronorna inte har lyckats alls lika bra i slutspelet under de här åren.

På de senaste fem åren har det till exempel bara blivit en svensk JVM-medalj – silver 2018 – och det har bara blivit ett enda svenskt guld under hela 2000-talet.

Något som i sin tur har väckt frågan varför Sverige inte lyckas vara som bäst när det gäller som mest.

– Jag har börjat tröttna något på att man sätter likhetstecken mellan att om man vinner gruppspelet vinner man inte resten. Ibland kan det nästan låta som det är något negativt att vinna, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.

– Jag tror att alla lag i turneringen går in med tanken att de ska vinna alla matcher. Det gör vi i alla fall. Sedan är det klart att konkurrensen blir tuff när det är slutspel.

När Sverige är bäst i gruppspelet har Finland de senaste åren visat klassen i slutet av turneringarna.

På sex år har Finland tagit tre guld i junior-VM.

– Finland har ett starkt lag även i år. Deras 00- och 01-kullar har visat att de är bra. Visserligen saknar Finland den här gången några av spelarna som var ledande i fjol, men precis som förra året har de även den här gången några yngre spelare som är redo att gå in och ta en större roll, säger förbundskapten Tomas Montén.

Den tuffa starten på JVM är inget som skrämmer eller oroar de svenska juniorerna – snarare tvärtom.

– En premiär är alltid kul, men den här gången blir det extra kul eftersom vi får möta Finland. Det blir lite ”derbykänsla”, och det brukar dessutom ofta bli bra matcher mot dem, säger Juniorkronornas forward Samuel Fagemo som till vardags spelar i Frölunda och som gör sitt andra JVM.

– Jag tror också att det är bra för oss att möta tufft motstånd redan i första matchen. Då kommer man in i tempot direkt, fortsätter Fagemo.

Förra året hade Juniorkronorna otur med sjukdomar, både förkylning och magsjuka härjade i truppen under den korta och intensiva turneringen.

– Så i år kommer vi tvätta händerna väldigt ofta. För det vill vi slippa den här gången, säger Samuel Fagemo med ett leende.

På juldagen kom uppgifter om att Skellefteås forward Albin Eriksson inte tagits med i matchtruppen på grund av sjukdom. 

Men på matchdagen kom nya bud och förbundskapten Tomas Montén kunde bekräfta för Expressen att Eriksson trots allt är med mot Finland. 

Läs mer: Allt inför JVM-premiären mellan Sverige och Finland