Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Finländsk tidning: Organiserat Finland överraskade

Foto: Rikard Bäckman/Bandypuls.se/TT

”Ett organiserat Finland svarar för superöverraskning – Sverige förlorade i bandy-VM”, skriver finska tidningen Ilta-Sanomat kort efter slutsignalen när Finland på lördagen i semifinal satte stopp för vidare svenska drömmar om guld i bandy-VM.

Tidningen konstaterar att världsmästerskapen i ryska Uljanovsk inleddes för Finland på ett trist sätt, efter 9–1-förlust mot just Sverige. På lördagen blev det andra bullar när finländarna snabbt tog ledningen i semin, ledde med 2–1 i halvtid och höll sedan undan mot ett ineffektivt spelande Sverige.

Dagens bandyhjältar i blåvitt blev Tuomas Määttä, Sami Laakkonen och Pekka Hiltunen, målgörarna som såg till att det blev uddamålsseger för Finland med 3–2.

Nu väntar Ryssland i final på söndag för de blåvita, konstaterar Ilta-Sanomat, och redovisar värdnationens resultat i sin semi mot Kazakstan: 16–6.

För Sverige blir det bronsmatch, med kazakerna som motståndare.

Blir det en ny blåvit sensation på söndagen? Finland tog guld 2004 när bandy-VM avgjordes i Sverige. De blågula besegrades även då med uddamålet, 5–4, i finalen som avgjordes i Västerås.

Så sent som 2011 var Finland i final och mötte då i Kazan i Ryssland värdnationen. Den bataljen vann ryssarna med 6–1.

Sverige slogs ut i semin av Ryssland. I bronsmatchen mötte Sverige då som nu Kazakstan – och vann med 14–3.