Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fint-vm-genrep-av-duplantis-vann-i-minsk/

Sport

Fint VM-genrep av Duplantis – vann i Minsk

Armand Duplantis i landskampen mellan Europa och USA. Foto: Sergei Grits/AP

Med drygt två veckor kvar till friidrotts-VM visar Armand Duplantis att formen är god.

TT Text

I det nya tävlingskonceptet ”The Match” – en landskamp över två dagar mellan Europa och USA – vann förra årets Europamästare stavhoppet i belarusiska Minsk på höjden 5,85.

Varken amerikanen Sam Kendricks, som innehar världsårsbästat på 6,06, eller franske världsrekordhållaren Renaud Lavillenie fanns med i startfältet – men väl polske Piotr Lisek som i år hoppat två centimeter högre än Duplantis (6,02).

I ”The Match” fick de för ovanlighetens skull betrakta varandra som lagkamrater snarare än konkurrenter – hur man än väljer att se på det så var det ”Mondo” som hoppade högst i genrepet inför VM.

Lisek slutade tvåa i tävlingen på 5,80. När segern redan var klar gjorde Duplantis ett försök på sex meter, men rev och hade efter det hoppat färdigt. Detta på grund av tävlingens annorlunda upplägg som ger hopparna max åtta hopp var förutsatt att de inte river tre gånger i följd.

Hur det gick i själva landskampen? Där var Europa klart starkast och vann över USA efter totalt 37 avverkade grenar med poängställningen 724,5–601,5.

VM i Doha, Qatar, startar den 27 september.

Läs mer: ”Känslan i stav är som att hoppa ur ett flygplan”