Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/firman-boys-rostades-ned-pa-aiks-arsmote/

Sport

Firman boys röstades ned på AIK:s årsmöte

Firman boys får inget inflytande över AIK:s ungdomsverksamhet.
Firman boys får inget inflytande över AIK:s ungdomsverksamhet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det är AIK-stilen som gäller och inget annat. 

Firman boys motion att supportergrupperna ska forma ungdomsverksamheten fick inget som helst gehör på årsmötet i Solnahallen.

Motionen, som är skriven av Alexander Bervå, en av killarna i Firman boys, uppmanar AIK Fotbollsförenings styrelse att samla supportergrupper som Firman boys, Ultras Nord, Allmänna Supporterklubben och Black Army för att ”föra dialog kring utformandet av AIK:s ungdomsverksamhet”.

På mötet gick Bervå fram och för att motivera sin motion.

– Alla får inte komma till tals om ungdomsfotbollen, jag vill ha dialog och tycker inte den finns just nu, säger Bervå. 

Styrelsen yrkade avslag på motionen med motiveringen att AIK-stilen är AIK Fotbolls värdegrund och därmed central i AIK Fotbolls verksamhet och bidrar med ett stort värde för AIK Fotbollsförening.

– Går den här motionen igenom kan det få förödande konsekvenser för AIK Fotboll, säger Marianne Bogle, representant för styrelsen.

När årsmötet, som bestod av 452 röstberättigade medlemmar, kraftigt röstade mot Bervås förslag lämnade ett 20-tal medlemmar Solnahallen.

Styrelsen motiverade också sitt avslag med att ”bifall till motionen skulle också med största sannolikhet innebära stora negativa konsekvenser, där vi befarar att många av AIK Fotbolls viktiga intressenter skulle vända oss ryggen, inklusive medlemmar, spelare, föräldrar, ledare och samarbetspartners”.

En motion skriven av bland andra Elvira Eriksson i Allmänna supporterklubben yrkade på att AIK tydligt ska ta ställning emot införandet av VAR (video assistent referee).

Styrelsen menar att frågan är för tidigt väckt och att beslut inte kommer fattas före AIK Fotbollsförenings årsmöte 2021. 

Men mötesdeltagarna gick emot styrelsen och röstade för att AIK aktivt ska arbeta för en allsvenska utan VAR.

Valberedningens motion om styrelsesammansättning i AIK Fotboll AB öppnade möjligheten för två personer, oberoende från såväl AIK FF som minoritetsägarna i aktiebolaget, att sitta med i styrelsen för AIK Fotboll AB.

Styrelsen yrkar bifall till motionen men menar att det är tillräckligt att de två styrelsemedlemmarna endast är oberoende av AIK Fotbollsförening.

”Att negativt diskriminera större aktieägare genom att inte ge dem möjlighet att vara valbara till styrelsen i AIK Fotboll AB är ett avsteg från all normal praxis”, anser styrelsen.

Efter en längre diskussion gick motionen med styrelsens tillägg igenom.

En motion om att det ska skrivas in i stadgarna att AIK:s herrlag ska spela sina hemmamatcher på natur- eller hybridgräs gick inte igenom. 196 röstade för motionen och 136 var emot – en stadgeändring kräver två tredjedelars majoritet, så motionen föll trots majoritet.

Läs mer:

Firman boys vill ta över: ”Lägg ned AIK-stilen”

Före detta minister om Firman boys förslag: ”Ger mig en otäck känsla”