Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fis-basen-om-akaruppropet-manga-forstod-inte-detaljerna-kring-vad-de-skrev-pa/

SPORT

Fis-basen om åkaruppropet: ”Många förstod inte detaljerna kring vad de skrev på”

Fis svensk-brittiske ordförande Johan Eliasch.
Foto: Lise Åserud/TT

Fis har anpassat tävlingsschemat så mycket som möjligt efter snösäkerhet. Och klimatfrågan är något ”vi tar väldigt seriöst på”.

Det säger det internationella skid- och snowboardförbundets ordförande Johan Eliasch till DN.

Han tillägger om åkaruppropet med 500 underskrifter:

– Det är väldigt många som inte förstod detaljerna kring vad de skrev på.

Vintrarna kommer senare och senare och glaciärerna i Europa smälter.

Det har fått 500 åkare inom olika vintersporter, med en rad alpinstjärnor i spetsen, att skriva ett brev till Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).

Mer måste göras i klimatfrågan, menar vinteridrottarna.

Fis behöver presentera en hållbar och transparent strategi för hur förbundet ska nå sitt mål om halverade utsläpp till 2030, skriver åkarna. De pekar på tävlingsschemat och resor, och önskar att säsongen av klimatskäl förskjuts från oktober–mars till sena november–sena april.

Även Greenpeace har under våren skrivit ett sylvasst brev till Fis ledning. Men när DN når Fis-ordföranden Johan Eliasch menar han – tvärtemot kritikerna – att Fis tar klimatfrågan på allra största allvar.

– När det gäller kalendern så försöker vi givetvis anpassa den så mycket som möjligt till klimattrender, att vi får snö senare och senare, säger den svensk-brittiske Fis-basen.

– Den alpina säsongen 2023–24 börjar en vecka senare och slutar en vecka senare. Vi hade hoppats kunna börja två veckor senare men det gick inte den här gången.

Åkarna vill i framtiden förskjuta säsongen till november–april, är det en möjlighet?

Här är två saker avgörande, säger Eliasch: Att få ett schema utan luckor – och tittarsiffror.

– För Tyskland, Österrike och Schweiz är Sölden (världscuppremiären i oktober) viktig, eftersom den öppnar säsongen och får folk att börja fokusera på skidåkning. Samtidigt finns väldigt många veckor där man inte kan lägga tävlingar. Runt jul och i februari är alla de här ställena uppbokade och hotellen är fullbokade.

– Sedan handlar det om intresset. I mars går tittarsiffrorna ner. Så det är rätt många grejer som spelar in. I slutändan handlar det om att optimera kalendern utifrån de mål som vi vill uppnå.

Alpina stjärnparet Aleksander Aamodt Kilde (Norge) och Mikaela Shiffrin (USA) är två av runt 500 vinteridrottare som undertecknat en klimatuppmaning till Fis.
Foto: Alessandro Trovati/AP

Från svenskt håll har det kommit kritik om att den så kallade världscupkommittén inte har kunnat påverka alpinprogrammet i samma utsträckning som tidigare. Eliasch håller inte riktigt med, men säger:

– Processen är ju först och främst driven av att ta fram något som är så hållbart som möjligt, inte att vi har kohandel mellan förbund. Så där kanske fokus har ändrats.

Apropå de alltmer sinande träningsmöjligheterna i Europa sommartid – och det faktum att europeiska landslag i stället åker till Argentina, Chile eller Nya Zeeland för att vara redo för den tidiga tävlingsstarten – säger Eliasch att Zermatt i Schweiz i år kommer att vara öppet för alla landslag under försäsongen, i stället för som tidigare bara för några få.

– Det var ett hållbarhetskrav för att de skulle få de här tävlingarna (i världscupen i november), just för att minska resandet.

Men det är ju ändå ett faktum att glaciärerna smälter och att åkare därför söker sig till andra sidan jordklotet i stället?

– Ja, det är en realitet. I dagsläget finns inget alternativ till Sydamerika och Nya Zeeland. Vi försöker få i gång program och andra ställen som ligger mycket närmare. Till exempel har Asien väldigt höga berg, över 5 000 meter. Där finns möjligheter att med tiden få i gång träningsmöjligheter.

Men om man förskjuter säsongen kan åkarna gå på snö senare?

– Men de vill ju alla träna kontinuerligt. De tar väldigt kort semester och sen vill de kunna träna. Så att komma bort från Sydamerika och Nya Zeeland är svårt. Men i stället för att åka flera gånger fram och tillbaka till södra hemisfären så kanske man kan minimera det.

”I dagsläget finns inget alternativ till Sydamerika och Nya Zeeland. Vi försöker få i gång program och andra ställen som ligger mycket närmare”, säger Fis-basen Johan Eliasch om den alpina försäsongsträningen.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Brevet från Greenpeace kallar Fis-ordföranden för icke-faktabaserat med felaktig information.

Fis har tydliga utsläppsmål och klimatprojekt som försöker uppfylla protokoll från FN och det så kallade REDD-protokollet (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation), i syfte att skydda regnskog, säger Eliasch.

Och brevet från åkarna?

– Det är väldigt många som inte förstod detaljerna kring vad de skrev på.

Vad menar du att de inte har förstått?

– Det viktigaste är att klimatfrågorna är något som vi tar väldigt seriöst på och som vi definitivt kommer ägna stora resurser åt att hantera. Att de säger att vi inte gör något är ju fel. Vi gör ju saker hela tiden. Så hela polemiken är fel.

Så vad är ditt svar till åkare och ledare som inte tycker att Fis har lyssnat angående världscupschemat?

– Anpassat efter väder och klimat har vi verkligen försökt göra. Det enda undantaget är att herrarna åker till USA två gånger. Bakgrunden är att Nordamerika är en marknad som har väldigt mycket skidåkare men väldigt lite intresse för världscupen, och det är något vi måste ändra på – vilket de flesta är överens om.

OS-ettan Sara Hector har skrivit under åkarnas öppna brev till Fis: ”Jag tycker bara att det är viktigt att en så stor organisation som Fis tänker till”, säger hon.
Foto: Jonas Lindkvist

OS-ettan i storslalom, Sara Hector, är en av 48 svenska vinteridrottare som har undertecknat åkaruppropet.

– Jag förstår verkligen att det är en komplex situation med många intressenter och att man måste tänka på allt. Men vintersport är ju verkligen beroende av vinter, säger Hector till DN.

– Vi märker att klimatet blir varmare och att glaciärer förändras. Så jag tycker bara att det är viktigt att en så stor organisation som Fis tänker till när de lägger sin planering.

– Naturligtvis är det viktigt att man ser till att det finns publik. Men jag tycker kanske att man kan göra USA vartannat år och ha många tävlingar där då i stället.

Fis ordförande menar att många aktiva inte har förstått alla detaljer kring vad de skrev under?

Här är Hector beredd att hålla med, särskilt eftersom alpinåkarna skulle ta ställning till det öppna brevet mitt under VM i februari.

– Det är ju svårt att ha en insikt i vad Fis gör och hela deras arbete. Men ser man att man ska åka två gånger till USA kan det göra att man reagerar – liksom ”vad tänker de med?” – eftersom man kan tycka att det är jättejobbigt, är jätteomiljövänligt och dessutom kostar lagen jättemycket. Det blir många grejer som gör att det är dåligt.

Hon tillägger generellt om åkarnas engagemang:

– Vi vinteridrottare är så påverkade av snöförhållanden så för oss blir det ju väldigt påtagligt, det blir så viktigt att bevara vintern för att sporten ska kunna bevaras.

Läs mer:

Europeiska alpinlandslag ”tvingas” träna i Argentina – igen: ”Tycker inte att Fis lyssnar”

Johan Esk: När skidspåren är som bäst är tävlingarna slut

Klimathotet mot vintersporterna: ”Det kommer vara en utmaning att kunna tävla”

26 stjärnor i stor enkät: ”Kan se med egna ögon hur snöläget förändras från år till år”