Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fjärdeplatsen i London drev Paldanius vidare

Melbourne. I London 2012 var kanotisten Sofia Paldanius 27 hundradelar från bronset.

– Det handlade om någon meter. Samtidigt blev fjärdeplatsen avgörande för att jag fortsatte. Hade jag tagit medalj kanske jag varit nöjd, säger hon.

Träningsläger i varmt klimat med kanotister från olika länder drygt ett halvår från OS. Det kan innebära stor press och stress. Då är 36-åriga Sofia Paldanius glad hon varit med ett tag.

– Jag behöver inte bevisa något här. Det handlar bara om att optimera mina förutsättningar för att leverera i Rio, säger Sofia, som först måste kvala in i en tävling i maj.

Sofia Paldanius har varit med ett tag. Fyra VM-medaljer och sju på EM, varav två guld, vittnar om det.

Men någon OS-medalj, det har hon inte än.

– Det var bra att jag var så nära i London, för det visade att jag kan. Loppet där var inte alls optimalt. Jag hade problem med mina axlar, säger Sofia.

– Det är därför jag fortsatte. Håller man på med elitidrott vill man ha det där perfekta året, det där perfekta loppet där man går i mål och känner att förberedelserna varit de bästa.

I jakten på perfektion har Sofia tränat vid Indian Shore på Floridas ostkust i tre veckor.

Vad är viktigast för dig när du tränar här?

– Basic grundträning. Jag har haft en jättebra höst hemma där jag kunnat paddla i Vättern ända fram till jag åkte hit i slutet på november. Här är det viktigt med kvalitet i paddlingen. Men jag lämnade familjen hemma den här gången och kan bara grotta ner mig i träning.

Jag är trygg i mig själv och vet att jag bara ska optimera mina förutsättningar. Jag behöver inte vara bäst här. Jag ska vara bäst i maj och i augusti. 

Sofia har kommit hit i 15 år nu och känner sig hemma. Här har svenska kanotister slipat OS-form i många år. Kanotförbundet hyr lägenheter och svenskarna har ett eget förråd där kanoterna ligger och väntar när de kommer.

I vår kör landslaget tester här för att avgöra vilka besättningar man ska satsa på inför det sista OS-kvalet i maj. För Sofias del handlar det om två chanser där. Dels K1 500 meter, men också K2.

– Jag ingår gärna i en besättning. Jag har kört det innan också och det skulle vara kul ihop med någon av de yngre tjejerna. Grejen är att kvalar man in i K2 kan man också köra K1 när man kommer till Rio, berättar Sofia.

I K1 finns det bara två platser kvar från Europa att slåss om i maj. Sofia hade kunnat kvala in på årets VM, men återigen var förberedelserna inte de bästa.

– Jag hade problem med ryggen. Jag fick barn för två år sedan. Direkt efter det gick det väldigt bra. Jag tog EM-silver och gick till VM-final 2014, så jag fortsatte träna hårt direkt efter det. Men plötsligt i våras stämde ingenting. Jag hade problem med balansen i kanoten. Det var en jobbig sommar.

Hennes kraftiga magmuskler hade delat på sig under graviditeten och ännu inte vuxit ihop. Hon fick hjälp av en naprapat, men förväntningarna på VM sänktes rejält och hon missade OS med två placeringar.

Foto: Evelina MenningVarje ny tävling är en erfarenhet, menar Sofia Paldanius, som är glad hon har sin rutin. Foto: Evelina Menning

– Men jag är tacksam att jag fick en andra chans, säger hon nu.

En rad andra länder tränar på samma ställe som svenskarna. Sofia som varit med på många läger av den här typen vet hur det kan gå till.

– Det är kanotister från Danmark, Norge, Kanada, Slovakien, Nya Zeeland och Tyskland här. Några är klara för OS. Andra ska kvala. Det snackas en hel del om det och det blir en hets, som för några dagar sedan då danskarna ska köra sex mil. Då kan det vara lätt att hänga på.

– För tio år sedan hade jag säkert gjort det också. Då är det skönt att känna att jag har mitt mål och jag vet vad jag vill göra. Jag är trygg i mig själv och vet att jag bara ska optimera mina förutsättningar. Jag behöver inte vara bäst här. Jag ska vara bäst i maj och i augusti.

Jag hade en målbild om fina stränder och sol. Nu hoppas jag bara det blir rättvisa förhållanden. Det var sjögräs i vattnet och rätt smutsigt. Det var mycket misär, som jag blev illa berörd av. 

Samtidigt tycker hon det är sporrande och kul att träna tillsammans med folk från andra länder.

Hennes OS-rutin sträcker sig bakåt till Sydney år 2000 då hon var med som reserv.

– Då hann jag se hur mycket annan sport som helst. Såg bland annat Micke Ljungberg när han tog guld i brottning.

– Rutinen från att ha tävlat i tre OS betyder mycket. I London 2012 funkade allt väldigt bra, men jag var i bättre form fysisk fyra år tidigare i Peking. Men då blev jag stressad, kunde inte koncentrera mig och hängde på de som var lite snabbare i början och stumnade totalt.

Inför Rio-OS har Sofia bara fokus på en sak.

– Kanotarenan där jag ska leverera.

Hon besökte Rio i september på för-OS och blev besviken.

– Ja, jag hade en målbild om fina stränder och sol. Nu hoppas jag bara det blir rättvisa förhållanden. Det var sjögräs i vattnet och rätt smutsigt. Det var mycket misär, som jag blev illa berörd av.

Svenska kanotister har lyckats bra sent i sina karriärer, så blir det en fortsättning efter Rio för dig?

– Jag tror det här blir mitt sista OS. Samtidigt vill jag inte smälla igen dörren. Det finns mycket annat i mitt liv att jag inte känner mig orolig, men det är klart det är tråkigt att sluta.

– Men jag tänker inte på ett slut. Jag tänker bara på Rio.

Fakta.Sofia Paldanius

Född: I Göteborg den 16 mars 1979.

Bor: I Jönköping.

Meriter, VM:

Brons: K4 200 meter 2006, K1 1 000 meter 2007, K2 500 meter 2009 och K1 1 000 meter 2010.

Meriter, EM:

Guld: K1 1 000 meter 2007 och K2 1 000 meter 2009.

Silver: K1 1 000 meter 2005 och K1 1 000 meter 2014.

Brons: K4 200 meter 2005, 2006 och 2007.

Läs mer.Sofia Paldanius

  • Paldanius missade VM-final. Sofia Paldanius är tillbaka från skadehelvetet. I kanot-VM i Milano tog sig den svenska veteranen till semifinal i K1.500 meter – men där tog det stopp. 
  • Paldanius enkelt till semifinal. Sofia Paldanius var först ut av svenskarna i kanot-VM, och den 36-åriga veteranen levererade direkt.
  • Paldanius bryter med Gunnarsson. Sofia Paldanius har brutit samarbetet med tränaren Susanne Gunnarsson efter två år, skriver Jönköpingsposten på sin webbsajt.
  • Cyklande Paldanius krockade med bil. Sofia Paldanius är mitt i uppladdningen inför VM i kanot som inleds på onsdag. Men hade det inte varit för en cykelhjälm hade det kanske inte blivit något mästerskap för den svenska stjärnan.