Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fler allsvenska spelare hotade av matchfixare

Grafik: Johan Andersson

GÖTEBORG. Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in efter att en AIK-spelare kontaktats av en matchfixare.

Nu kan DN avslöja att flera andra allsvenska fotbollsspelare tidigare hotats av kriminella. Hemligt underrättelsematerial från polisen som DN tagit del av visar att matchfixarna har kopplingar till några av landets mest ökända kriminella nätverk.

Det är första gången som en allsvensk fotbollsspelare slår larm om att han utsatts för matchfixare, men långt ifrån första gången som allsvenska spelare hotas eller arbetar tillsammans med tung kriminellt belastade personer. Det visar uppgifter från polisen som DN tagit del av. Minst sex spelare, som när händelserna inträffade spelade i allsvenskan för olika klubbar, hör till de drabbade.

– Det är inte otroligt att antalet är större än så, säger en poliskälla.

Det var först 2013 som rättsväsendet på allvar fick upp ögonen för att matchfixning pågick i Sverige. Under utredningar kring fall med IFK Värnamo, Syrianska FC och Kristianstad FF har utredarna insett att även allsvenska spelare kan vara inblandade på ett eller annat sätt.

Ett av fallen upptäcktes i samband med att polisen spanande mot en hårt kriminellt belastad person, som även förekommit i flera utredningar kring matchfixning. Efter en allsvensk match sökte matchfixaren upp spelaren i dennes hem. Ytterligare minst en spelare i klubben misstänks ha varit inblandad i matchfixning, men lagets matcher hör inte till dem som blivit polisanmälda.

Det blev heller inte händelser som rör en annan tidigare allsvensk klubb. Minst två av klubbens spelare har varit utsatta för matchfixare. I en tredje klubb återfinns en spelare som själv tros tjäna stora pengar på att vara med och göra upp matcher.

Läs mer: Jens Littorin: Varför smuggla knark när man kan fixa fotbollsmatcher?

Polisen har starka misstankar om att de allsvenska spelarna utförde uppdrag åt matchfixarna, men dessa var inte tillräckligt starka för att en förundersökning ska inledas.

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson, som konfronterades med matchfixning som ordförande i Gunnilse, en annan drabbad klubb, vet hur det kan gå till.

– Det handlar ju ofta om att spelare blir hotade och när de väl har utfört sina uppdrag får de sin belöning, säger Frank Andersson.

Det hemliga underrättelsematerial som DN tagit del av visar också att matchfixarna har koppling till några av Sverige med ökända kriminella grupperingar. Dessa finansierar matchfixarnas mutor och insatser och tvättar på detta sätt inkomster från andra brott vita.

Sedan hösten 2012 har ett 40-tal fotbollsmatcher i Sverige polisanmälts, merparten av dem i divisioner under superettan, men misstankarna om att även matcher i allsvenskan riggats är starka. När SVT:s Uppdrag granskning med dold kamera intervjuade en av de spelare i Landskrona som stängts av för matchfixning avslöjade denne hur det nätverk som han ingår har kontakter med spelare i ”stora klubbar”.

– En i superettan och två i allsvenskan. Jag har gjort affärer med dem. Jag lovar, fyra stycken i samma team har deltagit. Allsvenskan, brorsan, inte superettan, sade spelaren och förklarade att målvakten är den viktigaste spelare att köpa i ett lag.

I fjol genomförde DN tillsammans med Uppdrag granskning en kartläggning av matchfixningens utbredning i Sverige. Bland annat avslöjades den hemliga lista från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), som visade 43 spelare på elitnivå i Sverige misstänktes för att ha deltagit i uppgjorda matcher. Även flera av dessa har allsvenska meriter.

En källa med god insyn i matchfixarnas nätverk bekräftar för DN uppgifterna om att en lång rad matcher i allsvenskan fixats. Källan, som vill vara anonym, berättar att matcher i lägre serier ofta riggas som en avledningsmanöver och att de stora insatserna i stället görs på matcher högre upp i seriesystemet. I dag sker insatserna främst i Asien.

Johan Claesson är Riksidrottsförbundes samordnare i matchfixningsfrågor och även före detta elitspelare i fotboll. Hans bild av hur vanligt det är med matchfixning i allsvenskan är kluven.

– Som fotbollsspelare hörde man många rykten om det här, men i min nuvarande roll och i de rapporter vi fått från Svenska fotbollförbundet har jag inte sett några tecken på att det skulle finnas i allsvenskan, säger Claesson.

Han anser att spelaren, klubben och Svenska fotbollförbundet i det aktuella AIK-fallet agerat exemplariskt och att fallet kommer att få stort symbolvärde i kampen för att motverka matchfixning.

Läs DN:s samlade rapportering om matchfixning