Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fler kvinnor i ledarroller efter hockeykarriären

Other: Foto: Peter Holgersson

Hon har avslutat den aktiva karriären, men hon har inte lämnat hockeyvärlden. Kim Martin Hasson är hockeypensionären med en fulltecknad kalender. Hon är bland annat ny sportchef för Linköpings damlag, jobbar på klubbens marknadsavdelning, driver en målvaktsskola och är målvaktstränare för U18-landslaget.

– Det är till och med mer hockey i mitt liv nu än när jag spelade, säger Kim Martin Hasson.

– Det gör också att jag inte riktigt har känt att jag saknar att själv spela, vilket på många sätt naturligtvis är bra. Kanske kommer den känslan en dag men just nu händer det så mycket i mitt liv att jag inte har hunnit känna någon saknad. Däremot har jag upptäckt hur nervöst det är att sitta på läktaren och inte kunna vara med och bidra.

Kim Martin Hasson är ett bra exempel på att något nytt har hänt inom damhockeyvärlden. Tidigare innebar ett avslut av den aktiva karriären också ett farväl till hockeyn.

Få av spelarna stannade kvar i ledarroller.

Foto: Peter Holgersson

Nu har bilden förändrats. I och med att damhockeyn har växt, och flera klubbar satsar seriöst, har förbundet och klubbarna också blivit bättre på att behålla de före detta spelarna i olika ledarroller.

– Jag tror att det betyder mycket. Spelarna vet att vi har upplevt samma sak som de gör och att vi vet och förstår hur deras förutsättningar ser ut, säger Kim Martin Hasson.

– Dessutom är det säkert så att några av dem har sett upp till oss som har spelat i landslaget och det kan också bidra till att de lyssnar på det vi har att säga.

Hösten är på väg när vi träffar Kim Martin Hasson på Linköpings HC:s kansli.

Här har hon sitt kontor men nästan lika ofta som hon sitter vid skrivbordet är hon i ishallen eller ute och träffa sponsorer.

Redan under den aktiva karriären anställde LHC Kim Martin Hasson på halvtid med ansvar för främst marknadsföring av klubbens framgångsrika damlag. När hon efter förra säsongen meddelade att hon skulle göra ett uppehåll som spelare fick hon frågan om hon också kunde bli damlagets sportchef.

Kim Martin under OS i Sotji. Foto: TT

Utöver det jobbar hon också som målvaktstränare åt några av klubbens yngre lag, driver en egen målvaktsskola och är ny målvaktstränare för damernas U18-landslag, eller juniorlandslaget som det också kan kallas.

Redan där skulle nog de flesta tycka att de hade mer än nog att göra men när Kim Martin Hasson i augusti fick frågan om hon vill ta ansvar även för klubbens nystartade hockeygymnasium för tjejer ja då sa hon ja till det också.

– Det är svårt att säga nej när man får en sådan fråga. Vårt mål har hela tiden varit att försöka fostra egna spelare. Tidigare har vi inte riktigt haft den möjligheten men nu känns det som om vi kan börja bygga något långsiktigt. Då vill jag så klart göra vad jag kan för att hjälpa till med det, säger hon.

– Därför ska jag nu gå elitkursen och utbilda mig till tränare. Den utbildningen är alltid bra att ha i botten om jag någon dag vill träna även andra lag.

Var det inte du som skulle ta det lite lugnt?

– Jo, jag sa visst något liknande men det slutade med att jag jobbar mer än heltid, säger Kim med ett skratt.

Kim Martin Hassons spelarkarriär innehåller både OS- och VM-medaljer. Hon var bara tonåring när hon storspelade i Salt Lake City när Sverige 2002 tog OS-brons.

Fyra år senare var hon till och med ännu bättre mellan stolparna i de avgörande matcherna i OS i Turin. Det slutade med ett svenskt OS-silver.

OS i Turin. Foto: Jonas Lindkvist. 

Den långa och framgångsrika karriären har dock även innehållit en hel del skadeavbrott. Elitidrott är slitsamt och främst Kims knä har belastas hårt.

Efter vårens SM-guld med Linköping och hemma-VM i Malmö meddelade 29-åriga Kim Martin Hasson att hon skulle göra ett uppehåll i karriären. Hon ville få tid för andra saker, kanske skaffa barn.

Du var väldigt noga med att kalla det ett uppehåll. Ser du det fortfarande på det sättet eller har du nu bestämt dig för att sluta?

– Jag håller fast vid ordet uppehåll, säger Kim Martin Hasson med ett leende.

– Men visst känslan är att det kommer att bli svårt att komma tillbaka. Samtidigt tycker jag inte att det skulle kännas bra att säga att jag slutat om jag plötsligt ändrar mig och kommer tillbaka. Därför är det här ett uppehåll åtminstone ett tag till.

Kim Martin Hassons start som sportchef blev tuffast tänkbara.

Inför den här säsongen hade guldlaget Linköping förlorat nästa halva laget. Hennes första uppgift blev att leta efter deras ersättare.

– Några var klara när jag började men visst jag kastades direkt in i jobbet. Det var minst sagt full fart. Jag hade ju bra koll på spelarmarknaden både här hemma och utomlands så jag visste ungefär vilka spelare vi ville ha, men det är bara en liten del av arbetet. Allt det praktiska runt omkring med kontraktsskrivningar, var man kan erbjuda, hur mycket tålamod man ska ha var nytt för mig.

– Sportchefsjobbet är egentligen en 25 procentig tjänst men under några månader tog det snarare 125 procent av min tid. Det var svårt att koppla bort det även när jag kom hem. Men jag lärde mig mycket under de där månaderna som jag kommer att ha nytta av nästa gång.

Även under den aktiva karriären drevs Kim Martin Hasson av viljan att förbättra hockeyspelande tjejers förutsättningar.

Den drivkraften har bara ökat för varje år och i rollen som sportchef är det hennes ledstjärna.

– Jag vill att tjejerna ska ha det bra och då lägger jag mig i allt från att fixa puckar till att de ska ha tillgång till energidryck, berättar hon.

– Men att jag är ny på jobbet och inte har koll på allt än märks. Vissa saker får jag lösa allt efter. Häromdagen kom jag på till exempel på att vi inte hade fixat något som tjejerna kunde ha på sig på när vi reste till bortamatcherna.

Kims Martin Hassons passion för hockey och för sportchefsjobbet understryks av den tidigare klubb- och landslagskompisen Linköpingsforwarden Pernilla Winberg.

– Kim gör otroligt mycket för oss. Hon passar verkligen som sportchef, säger Pernilla Winberg.

Mycket har förändrats till det bättre sedan Kim Martin Hasson började spela men ett stort hinder finns fortfarande kvar att övervinna.

OS i Sotji. Foto: Roger Turesson

Publiksiffrorna under Riksseriematcherna är väldigt låga.

– Nästa stora utmaning blir att försöka förbättra dem. Vi har märkt att intresset har ökat mycket under de senaste åren men nu måste vi få de intresserade att också komma och titta på våra matcher, säger hon.

– Jag tror inte det finns någon enkel lösning på det problemet utan vi får helt enkelt jobba hårt med olika infallsvinklar och förhoppningsvis kommer det ge resultat. Det kanske tar lite tid men vi är vana vid att ha tålamod.

Det är febril aktivitet på klubbens kansli. En match ska spelas några timmar senare och det finns alltid små saker som måste fixas, men Kims mest hektiska period i sportchefsrollen är över.

– När serien drog i gång lugnade det ner sig. Nu är alla spelarna på plats och de har någonstans att bo. Om några månader drar det i gång igen när kontrakten för nästa säsong ska skrivas men den här gången har jag mer tid på mig, konstaterar Kim.

Att sportchefsjobbet är något lugnare innebär inte att Kim Martin Hassons liv är lugnare. Hon har i stället ett antal andra jobb som hon ska sköta.

– Det där med ett lugnare liv har jag lagt åt sidan. Ska jag vara ärlig vet jag inte ens om det egentligen passar mig, säger Kim med ett leende innan hon lämnar kansliet bärandes ett flak med chokladdryck som ska ner till spelarnas omklädningsrum.

Här är några andra före detta spelare som stannat kvar i sporten efter den aktiva karriären:

Erika Holst, OS-silver 2006 och OS-brons 2002

Erika Holst, som i många år var Damkronornas lagkapten, är sedan 2011 anställd på Svenska ishockeyförbundet som utvecklingsansvarig för damhockeyn.

Katarina Timglas, OS-silver 2006

Ett diskbräck tvingade Timglas att sluta spela hockey, men numera är hon domare. Hon dömde sitt första VM i våras och gjorde det så bra att hon fick döma VM-finalen mellan USA och Kanada.

Ylva Lindberg, OS-silver 2006 och OS-brons 2002

Efter att ha varit klubblagstränare i Segeltorp och AIK är Ylva från och med den här säsongen förbundskapten för dam U18-laget. Hon är därmed den första kvinnliga förbundskaptenen i svensk hockey.

Nanna Jansson, OS-silver 2006 och OS-brons 2002

Nanna är från och med den här säsongen assisterande tränare för Riksserielaget Brynäs.

Emelie Berggren, OS-brons 2002

Emelie gör sin första säsong som huvudtränare för AIK, den klubb hon spelade i under 15 säsonger. Hon tog över laget med kort varsel när den tänkta tränaren Jan Tauberman tvingades hoppa av på grund av hälsoskäl.

Danijela Rundqvist, OS-silver 2006 och OS-brons 2002

Meddelade under sommaren att hon avslutar den aktiva karriären men Danijela fortsätter som rekryteringsansvarig för Djurgården

Fördjupning.Läs fler artiklar om Kim Martin

DN:s mästartips: LHC försvarar guldet i Riksserien. DN:s Malin Fransson rankar lagen inför seriepremiären.

Skrällen i det svenska VM-laget. Sara Grahn vaktar det svenska målet även i den andra matchen i VM i Malmö. Kim Martin Hasson finns inte ens med i båset.

OS-hjälten som pantar burkar för Europaspelet. Damkronornas målvakt Kim Martin Hasson kommer aldrig att ge upp. Hon tänker fortsätta kampen att förbättra hockeyspelande tjejers villkor även när hennes egna aktiva karriär är över.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.