Polisens underrättelseuppgifter visar att fler sporter i Sverige än fotboll misstänks vara drabbade av riggade matcher. Nu skärper Riksidrottsförbundet (RF) tillsammans med sju specialidrottsförbund kampen mot matchfixning.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:11
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fler-sporter-an-fotboll-drabbade-rf-skarper-kampen-mot-matchfixning/
Fler sporter än fotboll drabbade – RF skärper kampen mot matchfixning

Nyligen presenterade regeringens utredare Gunnar Larsson förslag till skärpta åtgärder mot matchfixning. Nu har RF i samarbete med sju sporter: basket, bordtennis, ishockey, motorsport, skidor, tennis och volleyboll, tagit fram ett antimatchfixningsprogram som ska förbättra möjligheterna att förebygga och utreda fusket.
– Målsättningen är att precis som att alla förbund har ett antidopningsprogram ska alla också ha ett program mot matchfixning och otillåten vadhållning, säger Jakob Uddeholt, RF:s samordnare i matchfixningsfrågor.
Samtidigt som programmet ska ge stöd kring utbildning och utredningar fastställer det också ett ansvar.
– Vi från idrotten ropar ju mycket efter vad vi tycker att samhället ska förbättra i förutsättningarna för att stävja matchfixning, till exempel när det gäller ökad informationsdelning, men det kräver ju att vi själva förstärker våra strukturer och förmåga att hantera informationen, säger Uddeholt, som konstaterar att specialförbunden är på olika nivåer när det gäller arbetet mot matchfixning.
Efter nyår är det tänkt att ytterligare tio förbund ska involveras i projektet och på sikt ska alla 72 vara med.
Övervakningsföretaget Sportradar, som analyserar data från 300 spelbolag, rapporterade tidigare den här månaden om 1 100 misstänkta matcher i världen sedan pandemin bröt ut i fjol. Fotbollen har störst andel med nära 40 procent, men de misstänkta fallen ökar inom e-sport och har identifierats även inom basket, bordtennis, handboll, ishockey, cricket, volleyboll och beachvolleyboll.
– Vår analys visar att matchfixningen utvecklas och att de som står bakom sprider sina tillvägagångssätt, både när det gäller vilka idrotter och tävlingar de angriper och hur de kontaktar idrottare, till exempel digitalt, säger Sportradarchefen Andreas Krannich.
Jakob Uddeholt bekräftar att man noterat en liknande utveckling i Sverige. Det baserar han på underrättelseuppgifter från polisen och ett ökat antal misstankar i andra idrotter än fotboll. Två fall inom svensk tennis har avslöjats.
– Vi får uppgifter om att problemet sprider sig till andra idrotter, men det handlar inte om några stora siffror. Samtidigt är problemet här att vi kring de här sporterna inte har samma övervakning av spelmarknaden som fotbollen har, vilket innebär att vi inte får in misstankar på samma sätt, säger Uddeholt.
Svenska fotbollförbundet har hittills i år fått rapporter om 22 misstänkta matcher i Sverige. Det är samma nivå som i fjol, men en klar nedgång jämfört med rekordåret 2019, då 47 matcher rapporterades.
Fotbollen finns till en början inte med bland de sju idrotterna i RF-projektet. Enligt Uddeholt beror det främst på att Svenska fotbollförbundet redan har ett organiserat arbete på området.
Samtidigt som RF aviserar hårdare tag har polisen beslutat att pausa sin specialenhet mot idrottsrelaterad brottslighet eftersom medarbetarna har flyttats till mer prioriterade utredningsuppgifter. Gruppens ledare, Fredrik Gårdare, riktade nyligen kritik mot beslutet som han menar kan leda till att kunskap och kontakter går förlorade. RF instämmer.
– Den här gruppen har stor kompetens och vi ser med oro på risken för ett tapp av den kompetensen, men vi har fått information från polisen om att deras arbete mot matchfixning kommer att fortsätta, även om vi fortfarande inte vet hur det kommer att vara organiserat, säger Uddeholt och poängterar att arbetet på nationell nivå fortsätter genom Noa (polisens Nationella operativa avdelning).