Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fler-stangs-av-efter-dopningsharvan-pa-skid-vm/

Sport

Fler stängs av efter dopningshärvan på skid-VM

Alessandro Petacchi, i dag expertkommentator i italiensk tv, stängs av i väntan på beslut. Han förnekar bloddopning. Foto: Juan Manuel Serrano Arce/AP

En cyklist och en sportdirektör i favoriten Vincenzo Nibalis lag i Giro d’Italia stängs av för misstänkta kopplingar till bloddopningshärvan som avslöjades på skid-VM.

Dessutom pekas italiensk tv:s expertkommentator Alessandro Petacchi ut av internationella cykelförbundet.

Rätta artikel

Cykelförbundet, UCI, stänger tills vidare av fyra personer i väntan på beslut, efter att ha fått information från myndigheter i Österrike om möjliga brott mot dopningsreglementet.

Läkaren Mark Schmidt sitter häktad i Österrike, misstänkt för att ha dopat ett antal idrottare genom blodtransfusioner. Främst gäller det längdskidåkare, men två cyklister är sedan tidigare också misstänkta.

En av de som nu stängs av är Kristijan Koren, som inte kan fortsätta pågående Giro d’Italia där han är hjälpryttare för dubble Girovinnaren Vincenzo Nibali i Bahrain-Merida. Sportdirektören i samma lag, förre cyklisten Borut Božič, slovensk landsman med Koren, stängs också av. I båda fallen handlar misstankarna om åren 2012 och 2013.

Misstankarna mot Alessandro Petacchi gäller samma tidsperiod. Den italienske spurtaren avslutade karriären 2015. Han har bland annat vunnit klassikern Milano-Sanremo och poängtröjan i både Girot och Tour de France.

Under Girot är han expert för statliga Rai.

Till Corriere della Sera säger Petacchi att han inte hört talas om Mark Schmidt , som var läkare i hans tidigare lag, förrän tidningen frågar honom om honom, och att han aldrig har bloddopat sig.

Kroatien Kristijan Durasek i UAE Team Emirates stängs också av, och kan inte fortsätta Tour of California.

Läs mer: Krasch förstörde för Dumoulin och Ludvigsson