Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/flicka-pakord-under-prisceremoni/

SPORT

Flicka påkörd av hästekipage under prisceremoni

Wilma Hellström blev sexa i Leipzig med sin häst Cicci.
Foto: Andreas Hillergren / TT

Wilma Hellström kommer allt närmare en plats i världscupfinalen i USA.

Det stora samtalsämnet efter söndagens tävling i tyska Leipzig var dock något helt annat.

På den efterföljande prisutdelningen blev en flicka överkörd av ett fyrspann inför chockade åskådare – men uppges ha klarat sig oskadd.

TT Text
DN Text

Utöver tävlingsledare, sponsorer och andra stod fem barn uppradade inne på banan i samband med prisutdelningen och cirkulerades av ett fyrspann. På ett av varven kom hästarna på tok för nära och tvingade personerna att flytta på sig.

En flicka hann dock inte undan, föll till marken och hamnade under ett av vagnens hjul.

Tidningen Ridsport skriver på sin webbplats att besked kom efter bara några minuter att olyckan inte ledde till några allvarligare skador. Flickan var mörbultad men mådde i övrigt bra.

Även sajten Hippson bekräftar att flickan klarat sig bra efter omständigheterna. Hon uppges vara chockad men ska inte ha brutit något utan klarat sig med blåmärken.

Prisceremonin kunde efter en paus hållas som planerat.

De dramatiska scenerna i Leipzig föregicks av en tävling där svenska Wilma Hellström slutat på sjätte plats, en tangerad bästanotering i världscupen. Tillsammans med sin enögda häst Cicci utgjorde hon ett av tolv ekipage som nådde omhoppningen om segern och poängen.

Sjätteplatsen gav Hellström ytterligare elva poäng till de 30 hon hittills samlat på sig i vinter. Det innebär att hon har en väldigt stor chans att bli andra svensk i finalen om några månader, i Omaha, Nebraska i april.

Hellström ligger nia i sammandraget med tre tävlingar kvar – och det med en poäng som brukar räcka för att få plats i finalen.

Angelica Augustsson Zanotelli vann i Helsingfors i oktober, något som gav 20 poäng. Den meriterade mästerskapsryttaren jagade fler i Leipzig men fick ett nedslag med Kalinka Van De Nachtegaele i grundomgången och missade omhoppningen.

Hon fick nöja sig med en poäng och 16:e plats.

Tyske Gerrit Nieberg vann omhoppningen, före landsmannen Richard Vogel.

Tre deltävlingar återstår i den västeuropeiska ligan, i Amsterdam, Bordeaux och Göteborg. Augustsson Zanotelli behöver en fullträff för att nå finalen den 4–8 april.

Både hon och Wilma Hellström är uttagna att tävla i Scandinavium i Göteborg den 23-26 februari.

OS- och VM-vinnarna Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson satsar inte på världscupen i vinter. Fredricson har bara gjort en världscuptävling, där han blev poänglös. Baryard Johnsson vilar mästerskapshästen Indiana och har helt avstått världscupen.

Världsettan Henrik von Eckermann, som redan är klar för världscupfinalen, har tävlat desto flitigare och leder med 88 poäng världscupen efter elva deltävlingar.

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt