Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Flirtade med reporter i direktsändning – får böta

Chris Gayle.
Chris Gayle. Foto: Greg Wood/AFP

Cricketstjärnan Chris Gayle hade spelat bra för sitt Melbourne. Tydligen hoppades han att flytet skulle hålla i sig när han intervjuades vid sidlinjen.

– Förhoppningsvis vinner vi matchen så kan vi ta en drink senare, sade Gayle till tv-reportern Melanie McLaughlin – en chansning som han nu tilldöms böter på drygt 60.000 kronor för.

Jamaicanen Chris Gayle anses som en av sin sports bästa slagmän. I måndags kväll hade han samlat på sig en fin poängskörd för sitt lag Melbourne Renegades. Tv-reportern Melanie McLaughlin bad honom kommentera sin insats, varpå Gayle svarade: ”Jag ville gärna bli intervjuad av dig. Att se dina ögon för första gången är trevligt. Förhoppningsvis vinner vi matchen så kan vi ta en drink senare”.

McLaughlin tycktes inte så intresserad av förslaget, varpå Gayle hastigt la till: ”Rodna inte nu, baby”.

Det cirka 15 sekunder korta samtalet/raggningsförsöket försvann inte obemärkt ut i etern. Spelaren har skällts ut i olika medier, inte minst sociala, som sexistisk, skriver bland andra The Independent.

Även Gayles klubb, Melbourne Renegades, kallade spelarens kommentarer för ”helt opassande och i brist på respekt”. Klubben bad dessutom Melanie McLaughlin och allmänheten om ursäkt – och bötfällde Chris Gayle med 10.000 australiska dollar (drygt 61.000 kronor).

– Vi har har pratat med Chris och han har medgett att hans kommentarer var opassande, säger klubbchefen Stuart Coventry till BBC.

Det australiska cricketförbundets ordförande jämställer Gayles raggningsförsök med sexuella trakasserier på arbetsplats. En annan sportreporter har berättat för Australian Broadcasting Corporation att Gayle sagt liknande saker till henne och andra kvinnliga reportrar, medan en tidigare lagkamrat till spelaren, Chris Rogers säger:

– Han gör så hela tiden. Och det är inte bara han, det pågår i hela sportbranschen och att försvara det är inte rätt på något sätt.

Chris Gayle själv har också bett om ursäkt, men inför ett stort mediauppbåd kallade han sina kommentarer för ”ett simpelt skämt”, skriver Sky News

– Det har blåsts upp bortom alla proportioner. Det var inte alls menat att visa Mel (McLaughlin) någon brist på respekt, sade han.

BBC skriver att det belopp som Gayle bötfälls för kommer att skänkas till en stiftelse till förmån för kampen mot bröstcancer.