Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Folket vill ha OS i Stockholm

Grafik: Hillevi Duus

Sex av tio svenskar vill ha OS i Stockholm 2022 Stockholms och Åres planer på att söka vinter-OS har fått hård kritik. Men svenska folket ger tummen upp. Sex av tio svenskar gillar planerna på ett vinter-OS i Sverige, visar DN/Ipsos decembermätning.

När Stockholm och Åre i höstas skickade in en intresseanmälan om att få arrangera vinter-OS 2022 höjde många på ögonbrynen. OS-planerna fick kritik för att bygga på glädjekalkyler.

Men en opinionsmätning som Ipsos­ gjort på DN:s uppdrag visar att svenska folket gillar OS-planerna. En majoritet, 59 procent, säger sig vara för att Åre och Stockholm arrangerar vinter-OS.

En tredjedel, 33 procent, av de tillfrågade är motståndare till OS-planerna.

Det finns inga större skillnader i synen på OS mellan könen eller olika delar av landet. Påfallande är dock att bland invånarna i Stockholms kommun, en av de tänkta arrangörsstäderna, är motståndet mot planerna signifikant större än i riket i övrigt.

– Partitillhörighet verkar inte spela någon roll, men vi kan se bland Stockholm kommuns invånare att det är fler som är emot än i landet i övrigt och det lär kommunpolitikerna i Stockholm ha i bakhuvudet när de röstar om frågan i februari, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Den 17 februari nästa år avgörs frågan om Stockholm ska söka vinter-OS 2022. Röstar fullmäktige nej är OS-drömmen död och begraven, röstar man ja så ska staden och Sveriges olympiska kommitté ta fram en ansökan senast den 14 mars.

I jämförelse med Oslos OS-satsning är Stockholms budget blygsam. Norge har en budget på mer än 20 miljarder jämfört med Sveriges på knappt tio miljarder kronor.

En av de som är kritiska är statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi har varit kritiska till det vi har sett i form av underlag än så länge. Det som är felräknat hamnar i knäet på skattebetalarna. Då räknar jag även in sådant som polisinsatser och säkerhetsarrange­mang av olika slag, säger han.

S-ledaren Stefan Löfven är försiktigt positiv.

– Om man kan komma upp med en bra kalkyl ekonomiskt, en stabil kalkyl tycker jag att man ska fortsätta att studera det, säger han.