Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-22 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/folkhalsomyndighetens-rad-barn-fortsatt-trana/

SPORT

Folkhälsomyndighetens råd: Barn, fortsätt träna

Så länge försiktighetsåtgärder vidtas bör träningar för barn och även vuxna fortsätta, enligt Folkhälsomyndigheten.
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB

Ställ inte in träningar på grund av epidemin. Så lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer i coronakrisens Sverige.

Dock med vissa reservationer – minska närkontakten och var utomhus om möjligt.

Folkhälsomyndigheten uppdaterade på tisdagen, efter dialog med Riksidrottsförbundet (RF), sina rekommendationer apropå träning och rekommenderar alla, unga som gamla, att fortsätta träna men att göra det säkert.

Social distansering är det generella rådet när smittspridningen av det nya coronaviruset ska minimeras i samhället. Det gäller även idrotten, men så länge förskolor och grundskolor inte stängs bör även idrotts-Sverige hålla öppet.

– Om vi helt gör ”patron ur”, vad händer då med barnen? Det är inte så att barn sitter stilla och ritar i ett rum, sa RF-ordföranden Björn Eriksson till DN i förra veckan och menade att idrotten har en viktig funktion att fylla i krisen.

Folkhälsomyndigheten håller med och trycker på att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan. Myndigheten rekommenderar att träningar ska fortsätta och skriver på sin hemsida att varken matcher eller lokala cuper behöver ställas in. Även gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.

– Det blir en viktig uppgift för idrottsrörelsen att planera sin verksamhet på ett sätt som främjar hälsa utan att sprida den här smittan, säger idrottsminister Amanda Lind till DN.

Fakta.Rekommendationer till dig som ansvarar för träningar

• Informera om att sjuka, även de med milda symtom, inte ska delta (samma regler som för skolor och arbetsplatser gäller: man ska stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande).

• Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus.

• Minska moment med närkontakt.

• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

• Uppmana till god handhygien och se till att det finns möjlighet till handtvätt.

Myndigheten trycker på att utomhusträning är att föredra framför träning inomhus, då det innebär betydligt mindre risk för smittspridning. Om det inte är möjligt så bör antalet deltagare begränsas och toaletter samt andra ytor som många tar i bör städas oftare.

– Det är ju alldeles självklart att får du välja mellan att genomföra aktiviteter utomhus, där du försöker minimera kroppskontakt, och aktiviteter inomhus, där man hänger på varandra, är smittorrisken mindre utomhus, sa Björn Eriksson till DN.

Flera föreningar i Sverige har ställt in träningar, eller gjort precis som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet vill och flyttat ut träningar. En del cuper ställdes också in när coronakrisen blev ett faktum även i Sverige. Men nu skriver Folkhälsomyndigheten att matcher, cuper och andra tävlingar kan hållas om arrangören vidtar försiktighetsåtgärder.

Fakta.Att tänka på vid tävlingar

• Överväg att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Lokala arrangemang kan genomföras.

● Arrangemang med färre deltagare än 50 får genomföras, men bör utföras på ett sätt som minimerar risken för smittspridning.

• Arrangören ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder enligt ovan, det vill säga se till att bara friska deltar, tänka på handhygienen, ha minimala moment av närkontakt och om möjligt hålla tävlingen utomhus.

• Minimera åskådarna men om publik tillåts bör trängsel vid exempelvis insläpp på läktare och vid försäljning undvikas.

I april startar exempelvis fotbollsskolor runt om i Sverige. Små knattar kommer inta landets planer samtidigt som många äldre spelare inleder seriespel. Stockholms fotbollförbund har tagit beslutet att köra i gång som vanligt, efter råden från RF och Folkhälsomyndigheten.

På sin hemsida poängterar dock förbundet att ledare bör vara extra uppmärksamma på moment och platser som kan innebära högre risk för smittspridning, såsom delad utrustning, fikastunder och fysiska moment. Som många andra idrotter rekommenderar förbundet att föreningarna uppmanar sina deltagare att komma ombytta till träningen och därmed undvika gemensamma omklädningsrum.

– Det finns ju en risk för att man rör sig mindre och att alla idrottsaktiviteter inte kan genomföras som planerat. Därför blir jag väldigt glad när jag ser att många föreningar ändå försöker hålla sin verksamhet i gång. Man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och genomför verksamhet, på ett anpassat sätt. Det skapar ändå ett andningshål för barn, unga och även äldre – som kan fortsätta röra på sig, säger idrottsministern.

Läs mer:

Läge för nya ”knip” – allt fler tränar hemma i coronatider

Experterna: Så håller du i gång kroppen och träningen hemma