Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/foll-ihop-i-sprinten-nagot-slags-chock/

Sport

Norska skidskytten förklarar orsaken till kollapsen: Hjärtflimmer

Ingrid Landmark Tandrevold. Arkivbild.
Ingrid Landmark Tandrevold. Arkivbild. Foto: Kalle Parkkinen/Bildbyrån

Otäcka bilder visades från skidskyttesprinten i tyska Oberhof.

Norskan Ingrid Landmark Tandrevold sågs ligga i snön, omringad av lagledare, och tvingades avbryta loppet.

Senare berättade hon för NRK om vad som hände:

– Jag fick hjärtflimmer.

DN-TT Text

Ingrid Landmark Tandrevold hade avverkat båda sina skjutningar och var på väg mot mål i världscupsprinten i tyska Oberhof när något inträffade.

– Hon fick något slags chock. Hon höll andan lite för länge på sista skjutningen, gick direkt ut på en straffrunda och hamnade i rygg på Tiril (Eckhoff). Det var något som hände där. Hon märkte att hon inte var hundra procent och då stannade hon och lade sig ner, sa norska landslagstränaren Sverre Waaler Kaas efter loppet.

Senare under torsdagen förklarade Landmark Tandrevold själv för NRK vad som hände:

– Jag fick hjärtflimmer på väg från mattan efter sista skyttet, kände mig väldigt dålig och förlorade all energi i kroppen.

Under kvällen mådde hon betydligt bättre och förklarade att hon direkt förstod vad det handlade om under loppet.

– Jag kände igen symptomen omedelbart. Det har inträffat en gång tidigare, och det var faktiskt här i Oberhof 2017, säger hon.

Ingrid Landmark Tandrevold har aldrig tidigare berättat i media om de problem hon drabbades av för fyra år sedan. Efter den händelsen undersöktes hon av läkare både i Tyskland och i Oslo utan att några tecken på oregelbunden hjärtrytm upptäcktes.

Även inför denna säsong har hon kontrollerat hjärtat och efter torsdagens tävling genomgick Landmark Tandrevold en EKG-undersökning som visade helt normala värden.

Vann sprinttävlingen gjorde norskan Tiril Eckhoff, som efter målgång hade tankarna åt Landmark Tandrevolds håll.

– Jag är lite ambivalent. Jag är väldigt nöjd med mitt lopp men också bekymrad över Ingrid. Jag hoppas bara inte att det är något allvarligt. Hon är en bra vän, så det är inte roligt att se. Det är aldrig kul när någon kollapsar, säger Eckhoff.

Läs mer:

Hanna Öberg missade pallen – sjua i Oberhof

Fem bom och plats 99 för Stina Nilsson i IBU-cupen: ”Skönt att spräcka tävlingsnollan”

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt