Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundet-avslar-bodens-dispensansokan-igen/

SPORT

Förbundet avslår Bodens dispensansökan – igen

Boden får inte lämna ligaorganisationen. Arkivbild.
Boden får inte lämna ligaorganisationen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hockeyettanlaget Boden får inte lämna ligaorganisationen.

Det har Svenska ishockeyförbundet beslutat – trots att det enligt Riksidrottsnämnden (RIN) strider mot Europakonventionen.

TT Text

Konflikten i tredje högsta hockeyserien, hockeyettan, handlar om att Boden och Karlskrona själva vill äga rättigheterna till tv-sändningarna och inte vara medlemmar i ligaorganisationen.

Det har inneburit att flera klubbar valt att bojkotta bortamatcherna mot de två lagen.

Redan förra året sökte Boden om dispens från att tillhöra ligaorganisationen men ändå spela vidare i ishockeyförbundets serier. Klubben fick avslag från förbundet men överklagade till RIN, som gav Boden rätt.

RIN skrev att tävlingsbestämmelserna strider mot Europakonventionen ”om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och mot allmänna avtalsrättsliga principer”.

I år sökte Boden om dispens ännu en gång – men fick återigen avslag. Det meddelar Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Klubben får inte lämna ligaorganisationen om den vill fortsätta spela i hockeyettan.

”En av styrkorna inom svensk ishockey är att vi arbetar tillsammans och det förutsätter ligaorganisationer där alla är med och följer demokratiskt fattade beslut till gagn för majoriteten av medlemmarna i respektive ligaorganisation”, säger förbundsordföranden Anders Larsson i ett uttalande.

Ishockeyförbundet (SIF) anser inte att RIN har någon behörighet att ändra eller ogiltigförklara förbundets tävlingsbestämmelser, som låg till grund för att avslå Bodens dispensansökan.

”Att RIN i sin motivering i beslutet har uttalat sig i frågor som RIN inte har behörighet att fatta beslut om är enligt SIF klart olämpligt”, skriver Hockeyförbundet.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt