Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundet-drojde-tva-ar-med-att-diska-ryska-hockeydamerna/

Sport

Förbundet dröjde två år med att diska ryska hockeydamerna

Ryssland besegrade Damkronorna med 3–1 i gruppspelet under OS i Sotji 2014. Nu har internationella ishockeyförbundet fastställt att det ryska laget diskvalificeras i turneringen på grund av dopningsbrott. Foto: Claudio Bresciani/TT

Först två år efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att diskvalificera Rysslands damlandslag i OS-turneringen i Sotji på grund av dopning har ordern verkställts. Men beslutet har inte kommunicerats och på grund av en lucka i IIHF:s reglemente har Ryssland fått behålla sina poäng på världsrankningen.

– Det är säkert en del politik i det här, säger den tidigare förbundskaptenen Leif Boork

Den 19 november ändrades det officiella resultatet av den olympiska ishockeyturneringen för damer i Sotji 2014. Ryssland, som tidigare noterats som sexa i turneringen, fick förkortningen DSQ framför sig, vilket indikerar att laget blivit diskvalificerat. 

Det tog nära två år innan IIHF verkställde det beslut som IOK fattade efter att sex spelare i det ryska laget fällts för dopningsbrott i samband med den stora ryska dopningsskandalen.

Men trots att det handlar om den mest omfattande dopningsaffären i ishockeysportens historia har förändringen av det officiella resultatet inte kommunicerats till andra nationsförbund eller medier. DN uppmärksammandes genom en privatperson på ändringen som gjorts på förbundets resultatsida från Sotji-OS.

Den 19 november 2019 ändrade Internationella ishockeyförbundet officiellt resultatet från damernas OS-turnering i ishockey i Sotji och Ryssland diskvalificerades – två år efter IOK:s beslut. Däremot har lagets resultat inte strukits.

Adam Steiss, IIHF:s informationschef, bekräftar att någon officiell information inte gått ut:

– IIHF bedömde inte att det var nödvändigt eftersom vi bara följde IOK:s direktiv, säger Steiss.

Inför vinter-OS i Pyeongchang 2018 kunde DN berätta att IIHF, trots att IOK meddelat att det ryska laget skulle diskvalificeras och IIHF uppmanats att modifiera resultatet av turneringen, låtit Ryssland ha kvar den sjätteplats som man slutade på. 

Enligt IOK:s direktiv skulle laget även fråntas de rankningspoäng laget fick i turneringen, men så skedde aldrig. Det innebar att ryskorna, som tävlade neutral flagg i Pyeongchang, rankades som fyra inför turneringen och därmed var direktkvalificerat för kvartsfinal. Om IIHF tagit ifrån laget rankningspoängen från Sotji hade den platsen tagits av Sverige.

Steiss säger att IIHF inte ansåg sig kunna ta ifrån Ryssland rankningspoängen eftersom det då inte fanns något i IIHF-reglementet som sade att ett diskvalificerat lag ska bli av med sina poäng.

– Detta förbiseende upptäcktes under processen och rättades till vid IIHF:s kongress 2018, men eftersom tillägget inte fanns på plats förrän efter diskvalificeringen kommer detta inte att ändras, säger han.

Men trots att ryskorna nu officiellt har diskats och att IOK uppmanat IIHF att stryka lagets resultat finns dessa kvar på hemsidan. Det innebär till exempel att Ryssland fortfarande står som segrare i matchen mot Japan.

Enligt Adam Steiss pågår fortfarande diskussioner inom IIHF kring matchresultaten och om ytterligare åtgärder måste vidtas.

Men ska det verkligen behöva ta två år för IIHF att diskvalificera laget och ännu längre tid innan alla resultat är strukna?

– Direktiven från IOK behövde värderas av olika IIHF-organ för att överväga vilka konsekvenser de skulle få till exempel för världsrankning, turneringsplacering och spelarstatistik. De här organen sammanträder inte regelmässigt och hade även andra saker att diskutera och det är orsaken till att processen blev försenad, säger Steiss.

De dopningsdömda spelarna blev avstängda, men för Ryssland som lag blev konsekvenserna av den stora dopningsskandalen små. Få lär också ha uppmärksammat att laget slutligen diskvalificerats.

Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, får beskedet genom DN och är överraskad. Han säger att det svenska förbundet inte informerats tidigare.

– Att det ska ha skett ett beslut om diskvalificering så sent som nu i höst är ny information som varken jag eller vår tävlingschef nåtts av tidigare. Det känns givetvis märkligt att nås av frågan genom medierna på det här sättet, säger Larsson.

Leif Boork, som var förbundskapten för Damkronorna i Pyeongchang, anser att IIHF tagit lång tid på sig att korrigera resultatet och tycker att fördröjningen andas politik. Han påminner om att Ryssland är en viktig och inflytelserik nation i ishockeyvärlden.

– Vi vet ju om att diskussionen när det gäller Ryssland och dopning är känslig, inte minst inom skidorna. Det är en känslig situation kring hur de internationella förbunden ska hantera de här frågorna. Å ena sidan gillar man inte dopning, men man vill ha Ryssland med, i alla fall i ishockey, säger Boork.

Internationella antidopningsbyrån Wada stängde i december på nytt av Ryssland från OS och VM under en fyraårsperiod på grund av manipulering av testresultat. Beslutet har överklagats till Cas, idrottens skiljedomstol.

Så sent som i maj 2019 tilldelades Ryssland ishockey-VM 2023, som ska avgöras i Sankt Petersburg, men mästerskapet faller inom fyraårsperioden och om Wadas dom står fast riskerar det att behöva flyttas.