Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundet-forklarar-brytningen-med-stenson-det-ar-en-uppvisningsserie/

SPORT

Förbundet förklarar brytningen med Stenson: ”Det är en uppvisningsserie”

Henrik Stenson får inte vara kvar som ambassadör för svensk golf paraverksamhet och en juniortävling, efter hans beslut att ansluta sig till den saudistödda LIV-touren.
Foto: Rich Graessle/TT

Svenska golfförbundet väljer bort Henrik Stenson som ambassadör efter att stjärnan anslutit sig till den kritiserade LIV-touren.

Beslutet grundar sig på hur den nybildade touren är uppbyggd, och inte på den kritik som förekommit mot att den finansieras av Saudiarabien.

– Nej, vi har inte pratat om det alls, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare i Svenska golfförbundet.

Det svenska förbundet berättade för TT Nyhetsbyrån att de valt att inte förnya sitt samarbete med Henrik Stenson inför 2023.

Frågan har varit föremål för diskussion sedan i somras då Stenson valde att bli en del av den nya LIV-touren, och därmed stängts av från spel på den klassiska PGA-touren. Han har också fråntagits uppdraget som kapten för Europas Ryder Cup-lag.

Tidigare har Henrik Stenson varit ambassadör för förbundets paraverksamhet, samt för en ungdomstävling tillsammans med Fanny Sunesson. Det är det ambassadörsskapat som inte förlängs.

– Vi kommer att arrangera tävlingen och bedriva verksamheten, men inte med Henrik som ambassadör, förklarar Gunnar Håkansson.

Att avbryta samarbetet får inte några ekonomiska konsekvenser för förbundet.

– Det är vi som står bakom verksamheterna och ser till att det sker, och sedan har Henrik egentligen bidragit med sin person och sitt engagemang.

Det är hur den nya touren LIV Golf är organiserad som är problemet och gör att förbundet anser att Henrik Stenson inte längre är någon bra förebild för barn och unga, menar Gunnar Håkansson. Han säger att det strider mot grundidén inom svensk golf, där ungdomar börjar i en golfklubb och sedan i takt med sin utveckling kan ta kliv uppåt genom toursystemen ut i världen.

– LIV Golf är ju ingen tour, tycker vi. Det är en uppvisningsserie. Det är ett slutet sällskap som spelar golf om pengar. Ingen åker ur och i praktiken behöver du inte prestera för att vara kvar. Det tycker vi är så långt ifrån idrott och då tycker inte vi att Henrik som representerar LIV är en bra förebild för vår sport just nu.

Gunnar Håkansson, generalsekreterare i Svenska golfförbundet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har pratat mycket om det här med vår värdegrund och vad vi tror på inom svensk idrott. En otroligt viktig parameter i det här när vi resonerar.

Och ni menar att det bryter mot värdegrunden just för att det är ett slutet rum?

– Ja, det är inte det vi vill lyfta fram utan vi vill att vår idrottsmodell ska bevaras och växa och vara stark. Hela systemet utmanas av det här nu.

– Vi är jättetydliga med att vi inte har någon kritik mot Henriks val eller hur mycket pengar han tjänar på det. Det har inte med saken att göra. Vi tycker liksom inte att den tävlingsplattform som han just nu är på är den som vi vill förespråka och tycker är bra.

LIV-touren har också fått kritik för hur den finansieras, av en saudisk statlig investeringsfond, med tanke på bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Är det någonting som har vägts in i ert beslut och kritik?

– Nej, vi har inte pratat om det alls. Vi har bara pratat om hur LIV Golf är uppbyggd som plattform och hur det påverkar oss över tid.

Henrik Stenson beklagar att Svenska golfförbundet valt att inte förnya sitt samarbete med honom.

”Vi tackar SGF (Svenska golfförbundet) för samarbetet och önskar dem all lycka i framtiden och beklagar att mitt stora engagemang och ekonomiska stöttning genom Henrik Stenson Foundation inte längre är önskvärt”, säger Henrik Stenson i en skriftlig kommentar till TT.

Ämnen i artikeln

Golf
Saudiarabien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt