Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Förbundet kan inte köpa hästar eller stoppa försäljningar”

Förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Förbundskapten Henrik Ankarcrona. Foto: Adam Ihse/TT

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona kan bara hoppas att Henrik von Eckermann får behålla Mary Lou.

–  Från förbundets sida kan vi i realiteten inte göra så mycket, men det finns inte en förbundskapten i världen som inte vill ha det här ekipaget i sitt lag, säger Henrik Ankarcrona.

I april avgörs världscupfinalen i hoppning.

Fem månader senare är det en ännu större och viktigare tävling som väntar. Då avgörs ryttar-VM i USA.

VM avgörs bara vart fjärde år, och utöver kampen om de prestigefyllda mästerskapsmedaljerna är VM också OS-kval.

Svensk hoppsport har ett riktigt bra år bakom sig, och för närvarande är Peder Fredricson rankad femma i världen och Henrik von Eckermann sexa. Det har aldrig tidigare hänt att Sverige har haft två ryttare så högt rankade.

Allt hade sett ljust ut inför VM om det inte hade varit för osäkerheten kring det tolvåriga stoet Mary Lou. 

Läs mer: Svenska segerhoppet riskerar att missa världscupfinalen

– Vi stöttar och supportrar självklart Henrik på det sätt som han önskar, men som förbund kan vi varken gå in och köpa en häst eller stoppa en försäljning av en häst, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Sedan är det klart att det ligger i mitt intresse att hästen blir kvar hos Henrik, men med det sagt är det här inte en fråga som jag ligger sömnlös över. Det här är en verklighet som Henrik och många andra ryttare lever i. Det är ingen nyhet för dem eller för mig. 

Få elitryttare i världen kan helt finansiera sin egen satsning. De är beroende av att ha hästägare som sponsrar dem med hästar.

Det innebär också att de inte har full makt över sin egen idrottsframtid.

– I den bästa av världar hittar man som ryttare ett samarbete med hästägare som drivs av samma mål som du som ryttare gör.

En som har gjort det är till exempel Peder Fredricson. Under stora delar av karriären har han stöttats av två hästägare Astrid Ohlin och Charlotte Söderström. Det har gjort att Peder aldrig har förlorat någon av sina topphästar.

– Mary Lou är en unik häst som man inte hittar varje dag, men Henrik har också andra spännande hästar i stallet. Dessutom är det ju inte så att det bara är hästar som försvinner utan nya kommer också till.

Skriver ni speciella kontrakt med hästägare året före OS med en klausul att hästarna inte får säljas före OS?

– De regler som finns är att om hästen ska tävla i OS ska den vara ägd eller delvis ägd av en svensk, och ägarskapet registrerat, den 1 januari det året.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.