Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundet-och-ssl-klubbarna-siktar-pa-langsiktig-losning-i-host/

Sport

Förbundet och SSL-klubbarna siktar på långsiktig lösning i höst

Storvreta jublar efter SM-guldet mot Falun förra säsongen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Föreningen Svenska Superligan, tillsammans med elitklubbarna, låg i vintras i konflikt med Svenska innebandyförbundet.

Under hösten är tanken att parterna ska hitta en långsiktig lösning gällande rättigheterna till sponsring och tv-avtal.

– Vi har inte grävt ner oss i några skyttegravar, säger förbundets generalsekreterare Göran Harnesk.

Föreningen Svenska Superligan och Svenska innebandyförbundet arbetar för att få till en långsiktig lösning gällande rättigheterna till sponsring och tv-avtal, som förbundet just nu äger, redan i höst. 

Det berättar förbundets generalsekreterare Göran Harnesk för DN under SSL-klubbarnas upptaktsträff. 

– Det ställde sig på sin spets och det var ganska tufft i våras. Men sen så träffades vi och hade medling med hjälp av Riksidrottsförbundet (RF) och började om lite från början. I juni skrev vi ett nytt avtal som innebär att vi det här året jobbar enligt förra årets principer. Men vi var överens om att skriva ett nytt långsiktigt avtal som ska vara färdigt någon gång under hösten, säger han.

Det var i februari som Föreningen Svenska Superligan, tillsammans med elitklubbarna, bildade en ny liga utanför Innebandyförbundet. Premier Floorball League var tänkt att starta nu i höst. 

I början av mars kommunicerade dock förbundet att situationen var på väg att lösas och kommande säsong kommer SSL-klubbarna fortsatt att spela i nuvarande format – och under hösten ska parterna förhandla fram ett nytt avtal.

– Vi har utsett en förhandlingsgrupp från förbundets sida och SSL-föreningarna har också en förhandlingsgrupp. Vi vill utbyta information och vad vi håller på med så att vi inte pratar med någon ny partner som inte SSL-föreningarna kan ha och tvärtom, säger generalsekreterare Harnesk och fortsätter:

– Förra året vid upptaktsträffen var det en olustig känsla, men inför det här året har vi en stor förhoppning om att vi ska hitta en lösning. Vi har pratat med de stora förbunden i hockey, fotboll och även inom andra lagbollsporter. Vi har tagit reda på deras erfarenhet och hur de har arbetat. 

Harnesk menar att parterna nu har större förståelse för varandras åsikter. 

– Vi har ett ansvar för hela svensk innebandy, och SSL-föreningarnas representanter delar det ansvaret även om deras specifika ansvar är sina föreningar och se till att de tjänar så mycket som möjligt. Men vi känner att vi har en tilltro till det som komma skall. Vi träffas och möter varandra och har inte grävt ner oss i några skyttegravar. Det finns en stark tilltro till att hitta vägar för att hitta fram och jag tror att vi kommer få till ett avtal som både vi och SSL-föreningarna kommer vara nöjda med. Sedan kommer det säkert att finnas bitar i det här som man kommer att behöva arbeta med, men det ser väldigt bra ut. 

Hur mycket förståelse har ni från förbundets sida för SSL-klubbarnas åsikt? 

– Vi tycker att det är viktigt att SSL-föreningarna har en stor del av sina rättigheter och att man ska äga dem. Det gäller bara att hitta vägar för att komma dit så att vi inte vi tvingas skära ner för saker som är viktiga för svensk idrott. Vi har det ansvaret och nu är vi där, att vi har fått föreningarna att förstå att vi vill att de ska ha rättigheterna och de förstår att vi har ett helhetsansvar. Det gör att det finns goda förutsättningar att hitta dit. 

Årets SSL-säsong på damsidan inleddes den 20 september, medan herrarnas säsong drar i gång den 24 september. 

Läs mer: Innebandyförbundet pausar beslut om ny regel för klubbor