Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundskaptenens-rad-viktigast-ar-att-ha-roligt/

Sport

Förbundskaptenens råd: ”Viktigast är att ha roligt”

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona tillsammans med sommarens EM-lag Fredrik Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcronas råd till unga ryttare är enkelt, ta det lugnt och ha roligt.

– Har man som mål att vara kvar i sporten länge – och likt många idrottande ungdomar drömmer om att bli bäst i världen – är det viktigaste att man inte har bråttom, säger han.

Ridsport är en av få OS-sporter som man kan tävla i på högsta nivå även när man är medelålders. Som hoppryttare blir du snarare bättre med åren. Medelåldern på medaljörerna i de senaste mästerskapen har varit strax under 40 år.

– Att man kan ägna sig åt vår sport under nästan hela sitt liv är en av sakerna som gör den så fantastisk, säger Henrik Ankarcrona.

Men det kräver också strategier för att få ridande ungdomar att inte tröttna i väntan på att få ta klivet upp i senioreliten.

Längs vägen finns olika steg som majoriteten av toppryttarna passerar under sin karriär.

Här berättar förbundskapten Ankarcrona vad han vill ska vara i fokus under de olika faserna:

Ponny (Hästens mankhöjd får vara max 148 centimeter för att räknas som ponny)

Åldergräns för ryttare: 16 år internationellt (20 år på svenska tävlingar)

”När du rider ponny är en sak viktigare än alla andra och det är att du har roligt. För vi ska inte glömma att den största gruppen ponnyryttare är barn, och för dem ska idrotten vara lustfylld.

Så gott som alla av dagens toppryttare har börjat på ponny. När man frågar dem om hur de ser tillbaka på sin ponnytid säger alla att de hade väldigt roligt. Jag är övertygad om att den känslan var en starkt bidragande orsak till att de fortsatte inom sporten, och också att de blev framgångsrika.

Ponnytiden är på många sätt också en fostrande tid. Det är under de här åren som ryttarna ska lära sig de grundläggande sakerna – som till exempel att alltid sätta hästen i centrum och lyssna på den. Det är på många sätt viktigare än ridtekniska saker. De kommer de lära sig längs vägen. 

Den fostrande delen ställer höga krav på ledarna, föräldrarna, domarna och alla andra runt omkring. Deras ansvar är att skapa en balans där man både har roligt och lär sig nya saker.”

Junior (Rider stor häst)

Åldersgränsen för ryttare: Till och med 18 år.

”Även för den här kategorin är det centrala att man har roligt, skyndar långsamt och ser till att ta hand om hästarna på ett bra sätt.

Under juniortiden utvecklas ofta ryttarnas ridtekniska färdigheter. 

Om det bästa är att rida ponny och stor häst parallellt går egentligen inte att ge ett enkelt svar på. Det varierar från ryttare till ryttare och från häst till häst. Därför finns det inget som är rätt eller fel.

För juniorryttaren är det viktigt att med stor omsorg välja vilken häst de ska köpa. Kanske är det enkelt att tänka att det ekonomiskt vore smart att köpa en yngre häst, men det är sällan en bra idé. Ska det bli bra måste antingen hästen eller ryttaren ha viss erfarenhet, och när ryttaren är junior är det hästen som får stå för den delen. ”

Young Riders (Rider stor häst)

Åldersgräns för ryttare: Till och med 21 år.

”Under young riders-tiden brukar de ryttare som verkligen vill satsa på allvar bestämma sig för det. Så här börjar det smalnas av, men det betyder inte på något sätt att du måste vara som bäst redan här. Det handlar mer om att ta ett medvetet beslut om att det här är något som du vill göra och satsa mot det.

När ryttarna nått den här åldern bör de ha kommit långt i sin ridtekniska utveckling, samtidigt som de fortsätter att jobba med det under överseende av en duktig tränare för att förfina den ytterligare.”