Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forbundskaptensduon-coronaanpassar-matchbevakning/

Sport

Förbundskaptensduon coronaanpassar matchbevakning

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman under en landslagsträning i fjol.
Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman under en landslagsträning i fjol. Foto: Adam Ihse/TT

Coronapandemin kastade om fotbollssommaren för landslaget.

I stället för att förbereda OS åker förbundskaptensduon Peter Gerhardsson och Magnus Wikman nu ensamma, i var sin bil, för att följa damallsvenskan.

– Vi kommer åka på så mycket matcher vi kan, säger Wikman.

Flera stora damligor i Europa har blåst av sina säsonger.

Tyskland blev ett undantag i coronakrisen, liksom Sverige – där damallsvenskan till slut drog igång inför tomma läktare på lördagen.

– Om vi ska spela landskamper i september (EM-kval) är det klart att det är väldigt viktigt att serien kommer igång. Nu blir det mycket matcher för lagen, vi får se hur det blir – men det är som det är, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman, på lördagen på plats på Studenternas IP i Uppsala, där nykomlingen Uppsala chockade Djurgården med 3–2.

– Vi behöver komma igång för att vi ska kunna spela.

Hur har den här våren försvårat ditt och förbundskapten Peter Gerhardssons arbete när det handlar om att följa spelare?

– Den här perioden har vi bara kunnat titta på träningsmatcher, förutom i tyska ligan. Men samtidigt är det långt kvar till september och det är matcher varje helg och i veckorna, säger Wikman.

Förbundskaptensduon har nu coronaanpassat sitt arbete.

– Nu kommer vi följa varje omgång (i allsvenskan) och åka på så mycket livematcher vi kan, men välja bilen, ensamma på varsina matcher, säger Wikman.

– I alla fall juli ut blir det bara med bil. Sen får vi se om vi kan ta flyg och tåg i augusti.

Det är bara några månader sedan som landslaget förberedde sig för en OS-sommar i Japan. Men i mars kom det historiska beskedet att OS, dit VM-trean Sverige redan är kvalificerat, skjuts fram ett år. Samtidigt har vårens EM-kvalmatcher flyttats till i höst och EM 2021 har flyttats till 2022.

Innan coronaviruset slog sina klor i Europa spelade Sverige träningsturneringen Algarve cup i mars. Då tillhörde 14 av 24 spelare allsvenska klubbar.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har tidigare sagt till DN att seriespel är en förutsättning för landslagsförberedelser:

– Förberedelserna för ett OS sker ju inte bara i landslagets regi, utan vi är beroende av klubbverksamhet och att spelarna får kontinuerlig träning och speltid.

Sverige möter härnäst Ungern hemma i EM-kvalet den 17 september och Island borta fem dagar senare. 

– Det är bra att våra uppskjutna matcher nu är schemalagda till hösten. Det ger oss en tydlighet i vårt förberedelsearbete, har Gerhardsson tidigare sagt till fotbollförbundets hemsida.

Läs mer:

Schoughs Djurgården tappade segern mot nykomlingen: ”Sjukt”

Tränarkritik efter målvaktstavla: ”Ska inte få hända”

Piteå vann över forna storlaget i damallsvenska premiären

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt