Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fordel-umea-i-jakten-pa-sm-guldet/

Sport

Fördel Umeå i jakten på SM-guldet

Umeås Tiffany Brown under damernas tredje final i SM-slutspelet. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Umeå vann en högdramatisk tredje finalmatch mot Högsbo med 82–74. Den här gången krävdes det förlängning för att skilja de båda lagen åt.

Rätta artikel

Matchen i Umeå blev en rysare precis som de båda tidigare mötena lagen emellan och avgjordes först efter förlängning. Tre minuter från slutet gav Högsbos Ida Fredrikson sitt lag ledningen med en trepoängare men Umeå kunde kvittera och fixa förlängning.

Tre minuter från slutet hade Umeå haft ledningen med åtta poäng och såg ut som segrare, särskilt som Högsbos stjärnspelare Alexis Hyder just blivit utfoulad men Högsbo kom tillbaka.

Nu har Umeå skaffat sig matchboll i finalserien, laget leder med 2–1 i bäst av fem och har chansen att avgöra i Gothia Arena på onsdag.

Storfavoriterna mot uppstickarna. A3 Basket Umeå med fem raka finaler mot Högsbo, nykomlingar i basketligan.

Det skulle bli en enkel finalserie för de segervana Umeåtjejerna. Efter fyra raka finalförluster mot Luleå skulle äntligen det första guldet komma.

Men Högsbo har visat sig vara en riktigt svårknäckt motståndare.

Umeå inledde den riviga och intensiva tredje finalmatchen fokuserat och med en effektivitet som saknats tidigare. Hemmalaget tog snabbt en 8–2-ledning men Högsbo tog sig in i matchen tack vare sitt aggressiva försvarsspel, det som gav seger i match ett.

Högsbos Hanna Johansson är en klippa under korgarna och satte 16 poäng enbart i den första halvleken. Men Umeå ledde i paus med 34–30.

Tempot i matchen var inledningsvis virvlande och båda lagen hade massor av missar. Men också en hel del rätt.

Den första matchen i Umeå präglades av Högsbos totala dominans under korgarna. Nu hade hemmaspelarna släppt på spärrarna och matchade motståndarna väl. Fast det kostade. 

Efter halva matchen stod tre av Umeås nyckelspelare på tre fouls, många av dessa hade Högbos landslagsspelare Hanna Johansson hämtat hem under korgen.

Finalmatchen blev spännande och jämn in i det sista. Bara enstaka poäng skilde lagen åt hela vägen.

I den tredje perioden handlade mycket om Högsbos allt effektivare försvarsspel. I Umeå hette dagens toppspelare Alyssa Lawrence. Fransyskan tog massor av returer och var även hemmalagets bästa skytt med 24 poäng.

Högsbo är säsongens stora skrällag. Nykomlingarna i ligan startade trevande och en hel del skadebekymmer ligger bakom den blygsamma sjundeplatsen i serien.

I slutspelet kom segrarna.

Men nu blev det förlust på nytt och nu krävs seger på onsdag hemma i Göteborg för att framgångssagan ska leva vidare.

Läs mer:

Superskrällen: Högsbo vann första SM–finalen

Tre generationer Fredrikson och basketkampen i Göteborg