Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fore-detta-minister-om-firman-boys-forslag-ger-mig-en-otack-kansla/

Sport

Före detta minister om Firman boys förslag: ”Ger mig en otäck känsla”

Jens Orback, AIK:are och före detta jämställdhetsminister, skräms av Firman boys motion om att lägga ned ”AIK-stilen”.
Jens Orback, AIK:are och före detta jämställdhetsminister, skräms av Firman boys motion om att lägga ned ”AIK-stilen”. Foto: Janerik Henriksson/TT

Firman boys motion om att lägga ned ”AIK-stilen” skrämmer före detta jämställdhetsministern Jens Orback. 

– Kan den ifrågasättas? Det ger mig en otäck känsla, säger Jens Orback.

I en motion till AIK Fotbollsförenings årsmöte i mars föreslår Alexander Bervå, en av killarna i Firman boys, att ”AIK-stilen” läggs ned.

Ett förslag som Jens Orback inte har någon som helst förståelse för.

– Jag tycker att det är rätt otäckt om vi ska frångå ”AIK-stilen” som tar sin utgångspunkt i att man ska behandla andra med värdighet, säger Orback.

I sin motion skriver Bervå att AIK:s ungdomsverksamhet inte bedrivs i enlighet med samma ideal om styrka, hjältemod, självuppoffring och kärlek som supporterverksamheten.

Motionären vill också att AIK:s ungdomsfotboll ”bejakar maskulinitet och femininitet, som båda på sina egna sätt handlar om kärlek, styrka, mod, kamp och offervilja”.

Jens Orback var ledamot i AIK:s huvudstyrelse 2002 när pojklagsspelare berättade om övergrepp på ett fotbollsläger. Händelsen polisanmäldes och det var efter det som styrelsen arbetade fram ”AIK-stilen”.

– Det gäller ändå att hålla på de grundläggande värderingarna, det är det jag tycker att ”AIK-stilen” ger uttryck för där man i klubben ska fostras in till värdigheten mellan människor, den tror jag är väldigt viktig att bevara.

Orback ser supporterkulturen som något bra för AIK.

– Men det finns också element som är problematiska, säger Orback.

Han tar bandyn som exempel.

– Jag har varit på en del matcher och uppfattar AIK:s bidrag till bandyn, där man nästan aldrig haft några bråk, lite problematisk. Jag fick faktiskt säga till några som skrek ord på läktaren som var trista och som är ett brott i den meningen att man pekar ut människor med annan sexuell läggning.

Orback, som 2004–2006 var socialdemokratiskt statsråd i Justitiedepartementet med ansvar för demokrati-, storstads-, integrations- och jämställdhetsfrågor, reagerar inte bara på innehållet i Bervås motion.

– Jag reagerar också på att vi ser andra tendenser i samhällsutvecklingen, en del av det som vunnits i våra rättigheter, jag tycker till exempel att man kan se en viss tillbakagång i hur man ser på människor utifrån kön och sexuell läggning. Jag är också orolig över att man inom det fina AIK och inom civilsamhället formellt försöker att undergräva detta. 

AIK har en historia som kantas av stridigheter. I mitten av december sa klubbdirektören Jens T Andersson upp sig efter hård kritik från vissa supportergrupper.

– Det är ju mycket sånt. Det är intressant hur mycket man följer sin klubb, man lider och gläds om vartannat. För många blir det där väldigt mycket, konstaterar Orback som är vd för stiftelsen Global Challenges Foundation.

Orback tror inte att Firman boys får gehör för att skrota ”AIK-stilen” på årsmötet den 3 mars.

– Det vore beklagligt om vår ungdomsverksamhet vrids på det sättet. Jag hoppas och tror inte att motionen går igenom.

Läs också: Firman boys vill ta över: ”Lägg ned AIK-stilen”