Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forklarar-domarens-hjarnslapp-varmeslag-och-uttorkning/

SPORT

Förklarar domarens hjärnsläpp: ”Värmeslag och uttorkning”

Tränaren Mondher Kebaier gestikulerar frustrerat mot domaren Janny Sikazwe efter att han blåst av matchen mellan Tunisien och Mali före ordinarie matchtid.
Tränaren Mondher Kebaier gestikulerar frustrerat mot domaren Janny Sikazwe efter att han blåst av matchen mellan Tunisien och Mali före ordinarie matchtid. Foto: Sunday Alammba/AP/TT

Mötet mellan Tunisien och Mali i Afrikanska mästerskapen blåstes av före ordinarie matchtid vid inte mindre än två tillfällen.

Nu kommer en förklaring till domaren Janny Sikazwes märkliga agerande.

– Han drabbades av värmeslag och mycket allvarlig uttorkning, säger den egyptiske domarbasen Essam Abdel-Fatah.

Det var en uppenbart frustrerad tunisisk förbundskapten som pekade på sin klocka och undrade vad Janny Sikazwe egentligen sysslade med när den zambiske domaren satte pipan i munnen och förkunnade att gruppspelsmatchen mellan Mali och Tunisien var färdigspelad – efter bara 85 minuters spel.

Efter att ha blivit uppmärksammad om hur mycket tid som faktiskt återstod tillät Sikazwe spelet att fortgå – men blåste sedan av matchen en andra gång när det alltjämt återstod 17 sekunder av ordinarie matchtid.

Ställningen var 1–0 till Mali, ett flertal längre avbrott inklusive en vattenpaus i den 34-gradiga värmen hade förekommit och de flesta räknade med många minuters tilläggstid.

– Det skulle ha varit åtta-nio minuters tilläggstid. Hans beslut var oförklarligt, sade Tunisiens förbundskapten Mondher Kebaier efteråt.

– Jag har varit tränare en lång tid och jag har aldrig sett något liknande.

Dagen efter gick domarchefen för Afrikanska mästerskapen i Kamerun, Essam Abdel-Fatah, ut i media och angav värmeslag och allvarlig uttorkning som förklaring till Janny Sikazwes förvirrade tillstånd. Zambierns tillstånd ska ha varit så kritiskt att han fördes till sjukhus i den kamerunska staden Limbe.

– Detta ledde till att han tappade fokus och togs till sjukhus, säger han till egyptiska MBC Egypt’s Al-Laib och tillägger:

– Det fick honom att tappa bort tiden i den 80:e minuten och avsluta matchen i den 85:e minuten.

När Sikazwe för andra gången hade blåst av matchen för tidigt stod fjärdedomaren redo för att ta matchen i mål – men då vägrade Tunisien spela vidare i protest.

– När den kritiska situationen uppstod, när det protesterades och kontrollen över matchen var tappad så skulle fjärdedomaren se till att matchen blev fullföljd, men ett av lagen vägrade, säger Essam Abdel-Fatah.

Mali, som stod redo att avsluta matchen ungefär 40 minuter efter att de kaosartade scenerna inletts, tilldelades segern med 1–0. Tunisien har överklagat slutresultatet till det afrikanska fotbollsförbundet, Caf, och krävt att matchen ska spelas om.

Läs mer:

Skottlossning skakar Afrikanska mästerskapen

Faraoner eller ökenkrigare – här är favoriterna till att bli bäst i Afrika

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt