Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Formtopp trots diskbråck

Catrin Nilsmark orolig för golfens yrkesskada. "Det kan snart bli en epidemi.". Golfens yrkesskada nummer ett har stoppat en rad toppspelare. Nu är Catrin Nilsmark kvitt sitt diskbråck och spelar stor golf i British Open, men hon befarar att fler spelare drabbas av onda ryggar och nackar i framtiden.

- Det kan snart bli en diskbråcksepidemi bland koreanskorna!

Diskbråck börjar bli en lika vanlig golfterm som birdie, putt och bunker. Suzann Pettersen, Catrin Nilsmark, Annika Sörenstam, Helen Alfredsson, Eva Dahllöf ... listan på patienter kan göras lång, i synnerhet på damtouren.
- Själv fick jag diskbråck när jag satt på en stol, men visst är det en golfskada. När man svingar och roterar kroppen hela livet kan det gå illa, säger Catrin Nilsmark, som drabbades av svåra ryggsmärtor när hon var Solheim Cup-kapten på Barsebäck 2003.

- I dag är diskbråcket borta, men jag har inte världens bästa rygg. För att kunna spela golf måste jag träna ryggen dagligen.

- Även armbågar och axlar tar stryk på banan, men det går att förebygga den här sortens skador genom att träna smart. De små ryggmusklerna är viktiga och det har hjälpt mig mycket att träna med en stor boll.

Nilsmark betonar vikten av att träna på gym.
- Det verkar inte de sydkoreanska spelarna göra så mycket, säger hon. Så det kan nog snart bli en ko­reansk diskbråcksepidemi ...

För Annika Sörenstam och Helen Alfredsson, som båda har fått diskbråck i år, sitter det onda i nacken. Medan Sörenstam börjar bli återställd är Alfredsson fortfarande svag i högerarmen och spelar med smärtor i St Andrews.
- Det är för atmosfärens skull jag är här. Jag spelar inte tävlingen på Barsebäck i nästa vecka, säger Alfredsson, som nu inriktar sig på kaptensrollen i Solheim Cup.

Ex-kaptenen Nilsmark spelar sin bästa golf sedan British Open 2002, då hon slutade delad fyra på Turnberry. Den snart 40-åriga tvåbarnsmamman ligger bra till igen, på par totalt efter 72 plus 74 slag. Och det kunde ha varit ännu bättre, Catrin var tre under par med fem hål kvar men gjorde då tre raka bogeys.
Det rörde henne inte i ryggen.
- Nej, jag är nöjd, Old Course ger och tar. Och i kvalet på New Course i måndags var jag egentligen borta. Jag låg nedbäddad i ruffen på sista särspelshålet men räddade par och en plats i tävlingen.