Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Förra Morastjärnan fast för dopning i NHL

Anaheims forward Shawn Horcoff stängs av 20 matcher efter ett positivt dopningstest.
Anaheims forward Shawn Horcoff stängs av 20 matcher efter ett positivt dopningstest. Foto: Alex Gallardo/AP

Dubble världsmästaren och förre Mora-spelaren Shawn Horcoff ber om ursäkt efter att ha brutit mot NHL:s dopningsregler. Han stängs av i 20 matcher och förlorar lön motsvarande drygt tre miljoner kronor.

2003 och 2004 var Shawn Horcoff med i Kanadas lag som vann VM. Han tog också silver i VM 2009, men är kanske mest känd för svenska hockeyfans som Moraspelare.

Under den stjärnspäckade lockoutsäsongen 2004-05 blev han bäste utländske poängplockare med 46 poäng på 50 matcher för Mora i elitserien.

Efter tre säsonger som lagkapten i Edmonton spelade han två säsonger i Dallas innan Anaheim signade 37-åringen med ett ettårskontrakt den här säsongen.

På tisdagen avslöjades att han brutit mot NHL:s dopningsregler och stängs av i 20 matcher.

Till det kommer böter på motsvarande dryga tre miljoner svenska kronor.

– På väg tillbaks efter en skada i höstas prövade jag en behandling som jag trodde skulle snabba på läkningsprocessen. Även om jag inte vad medveten om att den inte var tillåten, är det ingen ursäkt, kommenterade Horcoff domen enligt ett uttalande publicerat av spelarfacket.

– Jag skulle ha kollat med spelarfackets och NHL:s läkare. Jag tar på mig fulla ansvaret för vad jag gjort och ber samtidigt om ursäkt, fortsatte han.

2014 stängdes Buffalos Zenon Konoopka av 20 matcher för att ha använt en förbjuden substans. Samma år fick Carter Ashton i Toronto också 20 matchers avstängning för att ha använt clenbuterol.

Med 994 spelade NHL-matcher är Horcoff bara sex matcher från att nå den stora milstolpen i alla spelares karriärer – 1 000 matcher. Han har gjort sex mål och fyra assist på de 45 matcherna han spelat den här säsongen.