Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Forskare söker perfekta golfsvingen

Foto: JAMIE SQUIRE

Är du trött på att slå alla utslag i skogen? Nu hoppas forskare komma fram till rörelsemönstret för den perfekta golfsvingen.

500 manliga golfare, som slår tio slag vardera, ska analyseras i ett samarbete mellan högskolorna i Borås och Skövde. Spannet är från professionella tourspelare till nybörjare med upp till 36 i handikapp i ett material som samlats in sedan januari.

– Det kan bli ett bättre verktyg för tränare och kan även ge individanpassade råd till en vanlig golfare. Sedan handlar det om att analysera stora datamängder, säger Rikard König, som forskar inom maskininlärning vid högskolan i Borås.

Slagen både filmas och registreras med en dopplerradar (rörelsesensor), som noterar sammanlagt 26 olika variabler för varje slag, bland annat golfarens rörelse mot bollen, träffen och rörelserna efteråt.

Därefter kan bollen följas i ytterligare 400 meter, men det är osannolikt att någon slår så långt. Golfsvingen kan sägas vara en tillämpning av en matematisk metod.

– Det vetenskapliga bidraget kommer att bli algoritmförbättringar som kan användas. Samma algoritmer använder vi nu i ett annat projekt som handlar om hur bränsleförbrukningen påverkas av chaufförens agerande i lastbilar, så grundområdet är väldigt brett, säger Rikard König.

Golf är en av Sveriges största sporter, sett till antal utövare. Men förhoppningen om att finna den perfekta svingen – en av de saker som anses allra svårast i idrottsvärlden – kommer kanske aldrig att infrias.

– Tittar man på tourspelarna så svingar de på helt olika sätt. Det finns kanske ett sätt som är perfekt för varje individ.

Rikard König är själv en stor golfentusiast och en av golfarna i studien.

Hoppas du nå viss förbättring när studien är klar?

– Ja, oh ja. Jag har redan insett alla mina fel i alla fall (skratt).

Projektet väntas pågå i två år.

Fakta:Golfsving

• I forskningsunderlaget slår 500 golfare tio slag var, fem slag med järnsjua och fem med driver på ett övningsfält.

• En radar registrerar rörelserna från ögonblicket då golfaren inleder svingen till dess bollen landar. 26 olika variabler registreras samtidigt som golfaren även filmas.

• En golfsving är en explosiv rörelse med hög hastighet och många olika komponenter.

• Olika klubbor ger olika resultat.

• Det finns en mängd olika skolor inom vad som är en optimal golfsving, beroende på hur man tror att kroppen fungerar.

(TT)