Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forslag-om-friskissvettis-far-hard-kritik-gar-inte-att-para-gorillor-med-schimpanser/

Sport

Förslag om Friskis & Svettis får hård kritik: ”Går inte att para gorillor med schimpanser”

Friskis & Svettis grundare vill inte att rörelsen väljs in som nytt specialförbund i Riksidrottsförbundet. Foto: Anders Hofgren/TT

Riksidrottsstyrelsens förslag att välja in Friskis & Svettis som nytt specialförbund i Riksidrottsförbundet (RF) väcker kritik internt i styrelsen men också hos rörelsens grundare.

– Man kan inte para gorillor med schimpanser, även om de båda arterna var för sig tillhör apsläktet, skriver Johan Holmsäter i ett brev till idrottsrörelsen.

Rätta artikel

I förra veckan kunde DN berätta om Riksidrottsstyrelsens förslag om vilka sporter som ska få bli egna förbund vid Riksidrottsmötet senare denna månad. Bland annat padel, e-sport och islandshäst får nobben. Däremot föreslås Friskis & Svettis få klartecken.

Förslaget har väckt både förvåning och kritik. Enligt vad DN erfar var det djup oenighet i styrelsen kring beslutet. Sex av elva ledamöter röstade för, medan fem var emot, varav två lämnade skriftliga reservationer.

Nu kommer även kritik från rörelsens grundare. I ett öppet brev till alla specialförbund uppmanar Johan Holmsäter RF:s medlemmar att rösta nej till Friskis & Svettis vid Riksidrottsmötet i Jönköping 24–26 maj. Han anser inte att ett medlemskap i RF är förenligt med rörelsens grundläggande kultur, verksamhetsidé och filosofi.

– Jag är en sann vän av idrott och har hållit på med många sporter i mina år, men att rösta in Friskis & Svettis i RF vore helt fel både mot RF och Friskis & Svettis, säger han till DN.

72-årige Holmsäter var med om att skapa Friskis & Svettis för drygt 40 år sedan. Hans ursprungsidé var att bygga en bro mellan rehabilitering och friskvård i förebyggande syfte. Han lämnade rörelsen efter en konflikt redan 1985 och anser att den utvecklat sig åt fel håll och att det första ordet i verksamhetens namn mer eller mindre försvunnit.

– I dag är det bara Svettis kvar. Det har utvecklat sig till en gymrörelse där människor försöker skaffa sig muskulösa kroppar. Friskis, kärnan i rörelsen, är bortrationaliserad, säger Holmsäter.

Friskis & Svettis och de i dag 160 medlemsföreningarna tillhörde till en början Gymnastikförbundet, men är i dag med över en halv miljon medlemmar del av Friidrottsförbundet. Skälet till att man en gång gick in i RF var, enligt Holmsäter, att man ville skapa legitimitet åt rörelsen.

Nu vill man bli eget förbund. Ett av de fem huvudskäl som anförs av ledningen är att man vill ta del av den information, de pengar och den gemensamma verksamhet som ett medlemskap innebär.

RF:s ordförande Björn Eriksson förklarade i förra veckan att det främsta skälet till att styrelsen vill välja in Friskis & Svettis är dess ambition om ett livslångt idrottande, som går hand i hand med strategiprogrammet Strategi 2025, som RF utarbetat.

Men det finns alltså starka motståndare även inom styrelsen. RF:s ambition är att antalet förbund inte ska växa, men enligt vad DN erfar vänder sig nej-sägarna främst mot att Friskis & Svettis inte har någon tävlingsverksamhet, vilket är ett kriterium i RF:s föreslagna stadgar.

Johan Holmsäter håller med och pekar på att tanken när han grundade Friskis & Svettis var att människor skulle kunna röra på sig utan att tävla.

– Friskis & Svettis har egentligen mer gemensamt med Friluftsfrämjandet. Nu vill man bygga en verksamhet uppifrån och ner i stället för tvärtom. Från början var ju tanken att individen skulle stå i centrum, säger Holmsäter, som menar att rörelsens önskan om att bli eget förbund till stor del handlar om att dra in pengar.

Han uppmanar nu de 71 specialförbunden, som har avgörandet i sina händer vid Riksidrottsmötet, att rösta emot förslaget.

– Jag gör det av omtanke både mot RF och Friskis & Svettis, säger Holmsäter.

Läs mer:

Styrelseförslaget: Kasta ut förbund och nobba e-sport 

Kälksportförbundet: ”Vi riskerar att utrotas” 

Därför vill RF-basen inte välja in e-sport 

E-sportförbundet: Tråkigt att argumentet om våld fortfarande används