Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forslaget-damallsvensk-premiar-i-majjuni/

Sport

Förslaget: Damallsvensk premiär i månadsskiftet maj–juni

Caroline Seger och Rosengård lär få vänta på den allsvenska premiären.
Caroline Seger och Rosengård lär få vänta på den allsvenska premiären. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Skjut upp seriestarten och spela premiär i månadsskiftet maj–juni.

Det är de damallsvenska klubbarnas förslag till Svenska fotbollförbundet efter ett möte på onsdagskvällen.

– Vi kan inte veta vad coronasmittan tar för väg, men vår ambition är att vi ska försöka komma igång då, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll dam.

Intresseorganisationen Elitfotboll dam (EFD) satt på onsdagskvällen i möte med både de damallsvenska klubbarna och klubbarna i elitettan.

Beskedet efteråt: Damklubbarna vill göra som herrklubbarna, som via Svensk elitfotboll (Sef) tidigare på onsdagen meddelade att man med anledning av coronakrisen önskar skjuta på seriestarten från april till, för herrarnas del, början av juni.

– På båda mötena var man överens om att vi självklart måste flytta på seriestarten, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för EFD.

– Vi kan inte veta vad smittan tar för väg, men vår ambition är att vi ska försöka komma igång i månadsskiftet maj–juni, om möjligt. Men det hänger helt och hållet på utvecklingen. 

Är det med förhoppningen att det ska kunna vara publik på matcherna?

– I det här läget har vi inte pratat om det, men det är så klart vad vi hoppas, även om vi inte kan veta. Om man inte har några betalande åskådare slår det så klart hårt mot alla föreningar.

EFD presenterar på torsdagen sitt så kallade inriktningsbeslut för Svenska fotbollförbundet, som därefter ska lämna ett slutgiltigt besked om seriestarten för damallsvenskan och elitettan.

Hur slår coronakrisen mot damfotbollen?

– Kan man inte komma igång och spela matcher i miljöer som är utvecklande är det klart att det är jobbigt för sporten. Men nu är det så för alla och för hela fotbollen, inte bara för oss i Sverige, säger Hoszek.

Läs mer:

Allsvenska starten skjuts fram 

Tegnell om publik i allsvenskan i juni: ”Tveksamt”