Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forsta-landslagsmalet-blev-segermalet/

Sport

Första landslagsmålet blev ett segermål

Mathias Bromé, till vänster, jublar tillsammans med backen Lukas Bengtsson efter segermålet.
Mathias Bromé, till vänster, jublar tillsammans med backen Lukas Bengtsson efter segermålet. Foto: Kenta Jönsson

Tre Kronor inledde hemmaturneringen i Globen med en seger mot Tjeckien.

Matchhjälte i torsdagskvällens match blev Örebros forward Mathias Bromé.

Med fem minuter kvar av matchen avgjorde Bromé med sitt första landslagsmål i karriären.

Målet innebar att Tre Kronor vann med 2–1.

– Det var en lättnad att få göra första landslagsmålet, och något som man har längtat efter, sa Mathias Bromé efter matchen.

– Alla hockeyspelare vill göra mål i landslaget, och nu har jag gjort det. Så visst är det en dröm som går i uppfyllelse. 

25-årige forwarden Mathias Bromé, som inför den här säsongen gick från Mora till Örebro, debuterade förra säsongen i Tre Kronor.

Inför torsdagskvällens match mot Tjeckien i Globen hade han spelat 13 landskamper.

Samtliga 13 gånger hade han fått lämna isen mållös.

Men nu slipper han tänka på det. I den 14:e landskampen blev Mathias Bromé målskytt, och Tre Kronor-backen Lukas Bengtsson såg till att Bromé fick pucken med sig hem som ett minne.

På plats i Globen under matchen var hans mamma och pappa.

– Jag tror att de är glada, sa målskytten med ett leende när han intervjuades i omklädningsrummet en kvart efter slutsignalen.

Den där första matchen i en landslagsturnering i hockey är sällan en sprudlande tillställning. Torsdagskvällens match i Globen mellan Tre Kronor och Tjeckien var som helhet inget undantag.

Vilket i sig har sina förklaringar, som till exempel att spelarna i de båda lagen knappt hade hunnit tränat tillsammans innan den första turneringsmatchen.

Sveriges seger var dock helt rättvis, även om den bara blev med ett mål.

– Ja, jag tycker att vi vann välförtjänt, sa Mathias Bromé.

– Under de första tio minuterna var det lite spänt och kanske lite nervöst, men sedan tyckte jag att vi växte. Så 50 minuter av matchen skulle jag säga från vår sida var väldigt bra, fortsatte han.

Tjeckien, som var det bättre laget under stora delar av den första perioden, tog ledningen efter drygt nio spelade minuter.

Efter det målet tog dock Sverige över mer och mer.

I mitten av den andra kvitterade Fredrik Händemark till 1–1, och Tre Kronor hade ytterligare ett antal målchanser som kunde resulterat i ytterligare mål om effektiviteten hade varit något bättre.

Det dröjde därför tills det var fem minuter kvar av ordinarie tid innan avgörandet kom.

– Vi hade många lägen, och det är klart att vi gärna hade gjort ännu flera mål. Men det viktiga är att vi vann. Nu tar vi med oss den känslan till nästa match samtidigt som vi fortsätter att gnugga på detaljer, säger Mathias Bromé.

På lördag eftermiddag möter Tre Kronor Ryssland. Turneringen avslutas sedan på söndag när Sverige och Finland möts.