Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forsta-nollan-for-stina-nilsson-kom-trea/

Sport

Stina Nilssons revansch: ”Så skön nolla!”

Stina Nilsson under testtävlingarna i Östersund.
Stina Nilsson under testtävlingarna i Östersund. Foto: Per Danielsson/TT

Med skyttetränaren Jean Marc Chabloz på plats gick det bättre för Stina Nilsson.

I sin fjärde tävling i skidskytte sköt den förra längdstjärnan sin första felfria ståserie och kan tas ut till sin första internationella tävling.

– Jag hoppas få vara en av dem som kniper en plats, säger hon.

TT Text

Söndagens 13:e plats följdes upp med en tredjeplats på måndagen i observationstävlingen i Östersund. Framför allt var det skyttet som satt som hon ville.

– Det var en helt annan trygghet på vallen i dag. Jag hade först och främst en bra inskjutning, jag kände att skotten satt mer samlat. Väldigt skönt att få persa i skyttet, säger hon.

Framför allt var det ståserien som imponerade, där alla fem skotten satt. Tränaren Jean Marc Chabloz stod bakom henne och jublade.

– Det var en så skön nolla! Det var inte så att jag stannade upp och tappade stabiliteten nånstans. Det var så skönt, jag älskar när man har den känslan, förklarar Nilsson.

Sedan hon började med skidskyttet har hon fått extra hjälp av den rutinerade tränaren Jean Marc Chabloz, och de har lagt många timmar tillsammans. Då Chabloz var på världscupen i helgen var han inte på plats i Östersund på söndagen.

Men hann hem till måndagens lopp.

– Jag vill inte vara så beroende av honom, men jag blev jätteglad av att han var här. Han är en stor energispridare och har en förmåga att göra mig lugn när jag har frågor inför start. Jag var lite yvig och osäker i söndags och eftersom jag inte har rutinen så är det skönt att ha nån att prata med i de lägena.

Chabloz är också en av dem som är med och tar ut laget till IBU-cupen i januari. Truppen ska presenteras under tisdagen.

– Jag vill att hon ska köra där, men det är inte jag som bestämmer. Vi är flera, så vi får se vad alla säger. Just nu känner jag mig i alla fall väldigt glad för Stinas resultat. Jag kommer ge en bra rapport till mina kollegor av det jag har sett, säger Chabloz efter måndagens lopp.

Det saknades 42 sekunder för Nilsson upp till vinnaren Elisabeth Högberg. Nilsson fick köra en straffrunda till skillnad från Högberg.

Men de som har räknat med att det forna sprintesset ska ta igen tid i spåret får vänta.

– Det finns så mycket för mig att lära och hur jag ska agera. Jag tror att jag slår av lite tidigare på tempot inför varje skytte. Jag vet att jag är ganska sårbar om jag inte har kommit ner i puls när jag ska skjuta. Det är absolut något som jag kommer att jobba mycket på.

Dessutom är inte formen på topp, även om underlaget var lättare jämfört med första dagen.

– Nej, formen är inte riktigt där i åkningen. Men jag kommer att fortsätta köra på här under julen också. Det blir ett pass här på morgonen på julafton, sen hem och äta gröt och annat. I år planerar jag för att vi ska äta vårt julbord utomhus, säger Nilsson, som är känd för sin kärlek till julen.

– För mig är det jul hela november och december också!

En plats i IBU-cupen låter som en julklapp högst upp på önskelistan.

– Det är jättemånga bra tjejer, så det är hård konkurrens. Men jag vill väldigt gärna åka. Det var jätteskönt att få avsluta året med detta, säger Nilsson.

Räkna med att hon då även kommer att vilja ha Jean Marc Chabloz med sig på vallen.

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt