Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forsvarsmakten-ersatter-forlorat-folfoster/

Sport

Försvarsmakten ersätter förlorat fölfoster

Maharajah var pappa till det aborterade fostret. Hingsten är en av Sveriges mest framgångsrika travhästar, och vann bland annat Prix d'Amérique 2014. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ett stridsflygplan skrämde travstoet Najad Lavec så att hästen förlorade sitt foster. Nu ersätter Försvarsmakten travstallet med 150.000 kronor.

Det var för ett drygt år sedan som ett lågt flygande stridplan från Blekinge flygflottilj passerade Gotland och skrämde Najad Lavec så att hästen skenade ut från gården.

En veterinär undersökte Najad Lavec och noterade blödningar. 

Najad Lavec var dräktig med den tidigare stjärntravaren och avelshingsten Maharajah och förlorade det foster hon bar på. 

Nu får det drabbade travstallet 150.000 kronor i ersättning av Försvarsmakten enligt ett beslut, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Stallet hade från början begärt över 600.000 kronor. 

– Som i alla tvister handlar det om att styrka ett orsakssamband och resonera sig fram till en skälig summa, säger stallets ombud Linn Andersson till Siren. 

Najad Lavec är placerad på stall Gin & Tonic på Bergsåker i Sundsvall men stoet har varit inackorderad på ett stuteri på Gotland.

Stallet motiverade sitt krav på 600.000 kronor med att Najad Lavec fått flera framgångsrika avkommor under de senaste åren. 

Att det var den eftertraktade avelshingsten Maharajah som var den som befruktade Najad Lavec, som själv sprang in nära en halv miljon kronor, förhöjde värdet på det aborterade fostret, enligt stallet. 

Genom den så kallade nöjdförklaringen mellan parterna betraktas tvisten som avslutad.