Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/forsvarstabbe-och-utvisning-fallde-hammarby/

Sport

Försvarstabbe och utvisning fällde Hammarby

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hammarby är utslaget ur Europa League efter förlust hemma på Tele 2 arena med 0–3 mot polska Lech Poznan. En försvarstabbe av Kalle Björklund bäddade för 0–1, och åtta minuter senare var Hammarby nere på tio man sedan Jeppe Andersen fått rött kort.

– Luften gick ur oss, för det är klart att det röda kortet påverkade, konstaterade Rickard Magyar i en intervju med Sportexpressen.

Hammarby kom till spel utan Muamer Tankovic (skadad) och Darijan Bojanic (förkyld). Men Paulinho, Gustav Ludwigsson och Abdul Khalili, som inte spelade mot Helsingborg i söndags, var tillbaka i startelvan.

Lech Poznan pressade högt i matchinledningen, ville få Hammarby att slå långt. Men Hammarby spelade sig ur pressen och anföll framför allt från vänsterkanten med Paulinho i en framträdande roll.

Efter en kvart lyfte Paulinho bollen över backlinjen till djupledslöpande Aron Johannsson, som blev helt ren. Men målvakten Filip Bednarek läste situationen, rusade ut, och svarade för en högklasig enhandsräddning.

Tre minuter senare kom en ny lyftning över Poznans backlinje, från Aron Johannsson. Gustav Ludwigsson hade löpt in, tog emot, men fick en olycklig andratouch innan han kunde avsluta, och då hann Bednarek ut och kunde täcka av.

Lech Poznans bästa möjlighet i första halvlek kom tre minuter innan pausvilan. Ett perfekt instick av Dani Ramirez till Mikael Ishak, som tog ett snabbt avslut. Men David Ousted hann ta ett par steg ut och täcka av till hörna.

Hammarbytränaren Stefan Billborn gjorde ett defensivt byte i halvtid, Rickard Magyar kom in i stället för David Fällman.

Lech Poznan tog initiativet från start i andra halvlek. Hammarby kom till korta på mittfältet.

Men det var ett rejält misstag av mittbacken Kalle Björklund som ledde fram till ledningsmålet för Lech Poznan efter 55 minuters spel. Helt ohotad drällde Björklund med bollen som sista försvarare. Portugisen Pedro Tiba låg på rulle och högg direkt, lobbade kallt in 0–1 över den utrusande David Ousted.

– Vi skulle cirkulera bollen, men det blev en miss, och sådant händer ibland, sade Rickard Magyar, som var den som passade hem till Björklund.

Åtta minuter senare drogs rullgardinen ner. Mittfältaren Jeppe Andersen drog på sig sitt andra gula kort och blev därmed utvisad när han satte upp handen i ansiktet på Pedro Tiba i en närkamp.

– Kortet var tufft (dömt), sade Stefan Billborn till Sportexpressen.

Och uppförsbacken blev ännu brantare när Paulinho haltade av med kvarten kvar, lårskadad. Hammarby var under två minuter nere på nio man, innan Alexander Kacaniklic kunde komma in.

Avslutningen av matchen blev sönderryckt när Lech Poznan bevakade ledningen. Hammarby vann väldigt få andrabollar, och tappade hela tiden boll tidigt de gånger man försökte gå till anfall.

I stället var Mikael Ishak nära att öka på Lech Poznans ledning med 13 minuter kvar, men Ousted svarade för en kvalificerad räddning.

Men 0–2 skulle komma, med en minut kvar av ordinarie speltid. Hammarby orkade inte stå emot defensivt och 18-årige Jakub Kaminski kunde avancera in från vänsterkanten och avsluta snyggt vid första stolpen.

Och på tilläggstid kom även 0–3, ett klassavslut av en annan 18-åring, Filip Marchjwinski.

Lech Poznans svenske anfallare Mikael Ishak konstaterade att Hammarby hade full kontroll under de inledande 15 minuterna.

– Sedan började vi hitta ytorna. Och när det röda kortet kom var matchen över, sade Ishak till SportExpressen.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt