Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Fortfarande overkligt att golf blev en OS-sport”

Efter det stora genombrottet 2009, då Anna Nordqvist bland annat vann säsongsfinalen på LPGA-touren, dröjde det till förra året innan nästa seger kom. För tillfället ligger hon sjua på världsrankningen. Foto:
Efter det stora genombrottet 2009, då Anna Nordqvist bland annat vann säsongsfinalen på LPGA-touren, dröjde det till förra året innan nästa seger kom. För tillfället ligger hon sjua på världsrankningen. Foto: Foto: Eric Risberg/AP

När Anna Nordqvist var liten spelade hon handboll, fotboll, tennis, badminton och ­satsade hårdast på simningen. Målet var OS.

När hon nästa sommar tävlar i Rio de ­Janeiro gör hon det som ett av de stora svenska medalj­hoppen – i golf.

Det är högsäsong för golfen just nu. Vardagen som proffs på touren är fylld av träningar och tävlingarna avlöser varandra.

Snart slår Anna Nordqvist ut i US Open i Lancaster och kort därefter reser hon över Atlanten till Europa för British Open i Skottland.


Foto: David Cannon/AFP

I höst väntar Solheim Cup – prestigematchen mellan Europas och USA:s bästa damer.

– Det finns inte många luckor i schemat, men jag älskar ju det här livet, säger USA-proffset Anna Nordqvist från hemmet i Orlando.

Samtidigt som den 27-åriga sörmländskan fokuserar på årets säsong går det inte att bortse från att vägen till Rio är kort.

Bara ett drygt år kvar.

– Fortfarande känns det lite overkligt att golf blev en OS-sport. Jag tänker på OS nästan dagligen. Jag har ju växt upp med det, kollat på tv genom åren. Klart det skulle vara stort om jag blev uttagen, säger hon.

Anna Nordqvist växte upp i Eskils­tuna med två idrottsintresserade bröder. Golfen kom in sent i livet.

– Jag började inte spela golf förrän jag var 13 år. Jag hängde mest på handboll och gick till simhallen. Jag avskydde golfen och golfbanan var den sista platsen jag ville vara på, säger Anna Nordqvist och skrattar.

I dag är hon Sveriges bästa kvinnliga spelare på nionde plats på världsrankningen.

Backar vi bandet har det gått sex år sedan Anna Nordqvist slog knock på en hel golfvärld då hon under sitt första år som proffs efter bara sex tävlingar vann LPGA Championship med fyra slag. Hon blev då den fjärde svenskan efter Lotta Neumann, Helen Alfredsson och Annika Sörenstam att vinna en major.

2009 vann Anna även säsongs­finalen på LPGA-touren och utsågs till Årets golfare.

Men efter succéåret som rookie fick hon vänta fem år på nästa seger.

Det var en jobbig tid och framtiden som proffs var inte självklar.

– Det var några gånger som jag funderade på att göra något annat. Jag tappade lite av passionen och glädjen med golfen och undrade varför jag höll på, men jag hittade en väg tillbaka. Jag gjorde några förändringar i teamet bakom och dessa har hjälpt mig tillbaka, säger Anna.

2014 var Anna Nordqvist tillbaka i världstoppen efter två segrar.

– Det var mitt absolut bästa år hittills. Jag nådde topp tio på rankningen, säger hon.

Vad är hemligheten?

– Jag skulle säga att mina järnslag alltid har varit min styrka. Men nu ökade jag också slaglängden med drivern och träffade fler greener på rätt antal slag. Personerna i teamet bakom har också betytt mycket.

Framgångarna har fortsatt under 2015 och för ett par månader sedan vann hon sin femte USA-titel i Atlantic City. Anna Nordqvist njuter av framgångarna och hoppas att formen infinner sig även om ett år.

Golfens comeback på OS-programmet efter 100 år har mötts med blandade känslor.

Till och med inom de egna leden finns kritiken.

Australiens världsstjärna Adam Scott var en av dem som gjorde tummen ner när golfen blev invald.

I en intervju med Reuters sade Scott att golfen inte behöver OS.

– Om jag vinner en OS-medalj ­eller inte kommer inte att definiera min karriär eller förändra vad jag uppnått med den. Allt handlar om de fyra major-tävlingarna och så ska det vara inom golfen, sade han.

Anna Nordqvist håller inte med.

– OS är den största scenen och jag kommer att göra allt för att prestera mitt bästa när det är dags. Jag vet inte hur lång min karriär blir. Kanske blir det här enda chansen att få uppleva ett OS. Den möjligheten vill jag inte missa, säger hon.

Diskussionen om golf är en sport eller inte fick nytt bränsle efter inträdet.

Anna Nordqvist tror inte att golfen har något att förlora på att man valdes in den olympiska gemenskapen. Diskussionen har ju alltid funnits om golf är en sport eller inte.

– Jag tror att golfen kommer att få en respekt på ett annat sätt efter OS. Det kommer att visa sig hur hårt vi arbetar och hur mycket tid vi lägger ner på vår idrott, säger hon.

Anna Nordqvist ingår i Sveriges olympiska kommittés (SOK) topprogram.

SOK har också varit på besök hemma hos Anna i Florida.

– Jag har haft ett bra samarbete med SOK och det stöd jag får från SOK och Golfförbundet är viktigt. De skapar förutsättningar för att jag ska vara så bra förberedd som möjligt. Jag har alltid varit seriös, men nu känns det ännu mer viktigt, säger Anna.

Hon har spelat in över 40 miljoner kronor och livet som golfproffs är glamouröst. Flotta hotell och höga prispengar.

Men i OS får hon inga fördelar.

– Det är klart att jag kommer bo i OS-byn, det är ju grejen. Att få vara i den olympiska gemenskapen kommer att ge mig väldigt mycket, säger hon.

– Men samtidigt är jag van att röra mig fritt och bo bra. Jag vet inte vad jag har att vänta mig. Men det ska bli fantastiskt kul och jag vet hur mycket OS betyder för andra idrottare. Det motiverar mig bara ännu mer, menar Anna.

Upplägget i OS-golfen kommer inte skilja sig från en vanlig tävling.

Spelformen blir slagspel 72 hål, dock utan kvalgräns.

Många hade hoppats på ett raffinerat matchspel.

– Jag tycker att slagspel är det som är mest rättvist. I matchspel kan det handla om att ha tur i lottningen. Men jag tror att många vill se ett lagformat i framtiden. Det hade varit häftigt, det kommer ta några OS innan man hittar rätt spelform, tror Anna Nordqvist.

Sverige kommer att ha två herrar och två damer på OS.

Förutom Anna Nordqvist är Caroline Hedwall enligt den internationella OS-rankningen kvalificerad för OS.

På herrsidan är det Henrik Stenson och Alexander Norén.

I slutändan är upp till SOK att bestämma om de vill utnyttja dessa platser och sända svenska spelare till OS.

DN möter

ett av Sveriges största OS-hopp, golfspelaren Anna ­Nordqvist, ett år före sportens återkomst på det olympiska ­programmet i Rio de Janeiro.

Trots att OS-byn kommer att skilja sig från det glamourösa livet på proffstouren vill hon inte gå miste om chansen – att få representera Sverige i OS är en barndomsdröm.

Så blir sommaren.

US Open, 9–12 juli, Lancaster, USA.

British Open, 30 juli–2 augusti, Turnberry, Skottland.

Evian Championship, 10–13 september, Evian-les-Baines, Frankrike.

Solheim Cup, 18–20 september, Sankt Leon-Rot, Tyskland.

Så är planen fram till OS.

Jag kommer att göra några för­ändringar i min säsongs­planering 2016 för att kunna prestera som bäst i Rio. Men jag känner mig trygg och har ett bra team bakom mig. Det blir säkert mycket ett mentalt ­arbete för att stärka mig. Jag kommer att utnyttja den hjälp jag får av SOK (Sveriges olympiska kommitté) och Svenska golf­förbundet.

Så började allt.

Jag var 10 år och avskydde golfen. Golfbanan var det sista stället jag ville vara på. Jag höll på några månader, sedan lade jag ner. Jag ville vara i simhallen. Tre år senare bestämde jag mig för att börja igen. Familjen tjatade som sjutton. Jag ville inte vara sämst i familjen. Jag brukar säga att jag var ambitiös som tränade fem, sex gånger i veckan. Jag var inte den snabbaste i bassängen. Bäst gick det i bröst­simmet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.