Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/130-historisk-utklassning-av-usa/

Fotboll

13–0 – historisk utklassning av USA

Foto: Lionel Bonaventure/AFP

USA inledde fotbolls-VM med en historisk målkavalkad till premiärmatch.

13–0 mot Thailand är den största segern någonsin i mästerskapets 28-åriga historia.

USA har inte missat medalj i något VM hittills. I Frankrike går den trefaldiga världsmästaren för ett historiskt fjärde guld i det åttonde mästerskapet. Och jakten inleddes på bästa sätt under tisdagskvällen.

Thailand besegrades med 13–0 på Stade Auguste-Delaune i Reims, knappt 16 mil öster om Paris. En utklassning med historiska mått mätt. Inget lag har någonsin vunnit så stort i damernas 28-åriga VM-historia.

USA:s storstjärna Alex Morgan blev femmålsskytt i matchen. Anfallaren inledde målkavalkaden redan i den tolfte minuten, satte 5–0 i 53:e, noterade ett hattrick till 8–0 i 74:e, 10–0 i 81:a och 12–0 i 87:e. Morgans sista mål innebar att Tysklands VM-rekord på största seger i en VM-match (11–0 mot Argentina 2007) utraderades.

I övrigt gjorde USA-mittfältarna Rose Lavelle, 2–0 och 7–0, och Samantha Mewis, 4–0 och 6–0, två mål vardera. De fick även sällskap av Lindsey Horan, Megan Rapinoe och inhopparna Mallory Pugh och Carli Lloyd i målprotokollet.

Storsegern innebär att USA leder grupp F före Sverige som besegrade Chile med 2–0 i sin premiärmatch i Rennes. På söndag spelar de fyra lagen igen. Då ställs USA mot Chile i Paris och Sverige mot Thailand i Nice.

Läs mer: Spelarna om Gerhardsson: ”Vi kallar honom Rain man”