Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/1800-lottning-till-fotbolls-em-sa-blir-sveriges-grupp/

Fotboll

Sverige får möta Spanien och Polen i fotbolls-EM 2020

Bild 1 av 3 Andreas Granqvist under kvalmatchen mot Spanien i oktober.
Foto: Mike Kireev/Sipa USA
Bild 2 av 3
Foto: Fabrice Coffrini/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Fabrice Coffrine/AFP

Spanien, Polen och ett lag som bestäms i mars blir Sveriges motståndare i gruppspelet i EM.

Sverige möter Spanien i Bilbao i den första matchen. Övriga två spelar man i Dublin. 

– Det är nog inte den tuffaste, men inte heller den lättaste gruppen, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT.

Med bara två lag kvar att dra så stod det mellan Portugal och Sverige vilken grupp de skulle hamna i. Med tanke på hur grupperna såg ut, så blev det en bra lottning för Sverige.

Sverige hamnade i grupp E med Spanien och Polen och så något av de fyra länderna, Bosnien-Hercegovina, Slovakien, Irland eller Nordirland som gör upp om den fjärde och sista grupplatsen i ett playoff i mars.

– Tittar man på de olika grupperna så är det nog inte den tuffaste gruppen men heller inte den lättaste. Vi får senare speldatum vilket ger oss några extra dagar att förbereda oss, säger Janne Andersson till SVT.

– Sedan är det klart att Spanien i en öppningsmatch i EM i Bilbao blir häftigt. Men vi har varit nära att dem nu senast, så vi ger inte upp på förhand på något sätt. Vi har en rimlig möjlighet att gå vidare, det är bara att börja förbereda sig. 

Sverige spelar sin första match den 15 juni då man möter Spanien i Bilbao. Den 19 juni ställs man i Dublin mot playoff-segrarna  och gruppspelet avslutas med matchen mot Polen i Dublin den 24 juni.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist var ganska nöjd med lottningen.

– Jag blev ganska glad då jag insåg att vi slapp Tyskland och Frankrikes grupp. Det kändes bra att vi inte hamnade i deras grupp, säger han till SVT.

– Det är en tuff grupp med Spanien och Polen som favoriter, men det hade kunnat vara värre. Vi har goda möjligheter att slåss om de två första platserna.

Granqvist vill inte att Irland går vidare av de fyra lagen som möts om den fjärde platsen i gruppen.

– Jag vill inte att de också får hemmabana, säger lagkaptenen. 

Hans mittbackskollega Pontus Jansson är också nöjd med lottningen:

– Det är en bra lottning sett till resorna. Det låter som det förenklar för fansen och förhoppningsvis gynnar det oss spelare. Fansens stöd på mästerskapen betyder mycket. Så jag är glad för fansens skull, säger Pontus Jansson till Sportbladet.

Ettan och tvåan i de sex grupperna går vidare till slutspel, men också de fyra bästa treorna.

EM-finalen spelas på Wembley i London den 12 juli.

Trots att Spanien och Polen är svåra motståndare, så kunde det ha varit värre. Nu blev det i stället Portugal som hamnade i grupp F, en riktig ”dödens grupp”. Eller vad sägs om Tyskland, Frankrike, Portugal och så ett av de fyra playoff-lagen, Island, Bulgarien, Ungern, Rumänien.

Inför lottningen ville inte Sveriges förbundskapten Janne Andersson tala om några önskemotståndare, och han var ganska säker på att alla länder fruktar Sverige.

– Tittar man på våra resultat så är det rimligt att tro att vi kanske inte är någon önskemotståndare utifrån vad vi presterat under de här åren.

– Oavsett vilka lag man möter i ett sådant här slutspel så kommer det att vara tufft motstånd och sedan kan det på förhand vara lite bättre och lite sämre. Tittar man på tidigare lottningar vi varit inblandade i så har man tänkt att det här var jättesvårt motstånd och så har vi löst det.

Janne Andersson var också starkt kritisk till hela lottningsproceduren. Framför allt till att de kvalificerade värdnationerna får hela tre hemmamatcher.

Det gäller Italien (grupp A), Danmark (grupp B), Nederländerna (grupp C), England (grupp D), Spanien (grupp E) och Tyskland (grupp F).

– Jag brukar aldrig ha synpunkter, men att det fanns möjlighet för tolv nationer att få hemmaplansfördel är inte sportsligt fair play. De som har bestämt det här kan ju inte sova gott om natten, sa han till Expressen inför lottningen i Bukarest.

Biljetterna till EM släpps klockan 14 på onsdag nästa vecka. Totalt handlar det om en miljon biljetter. För svenska supportrar rör det sig om runt 10 000 biljetter som finns att köpa på Uefas egen webbsida.

Guide: Allt om fotbolls-EM 2020 – grupper, datum, spelorter