Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/76-poliser-och-hastar-bevakade-stangd-match-hur-tanker-man/

Fotboll

76 poliser och hästar bevakade stängd match: ”Hur tänker man”

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll, är kritisk till den massiva polisinsatsen i samband med matchen Dalkurd–Syrianska som spelades inför tomma läktare. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Drygt 70 poliser, varav sex ridande på hästar, och en drönare som surrade i luften. 

Men på läktarna var det tomt. 

Nu får polisen kritik för den massiva insatsen i samband med bottenmötet mellan Dalkurd och Syrianska.

Rätta artikel

Trots att Dalkurd meddelat att klubben på grund av orimliga krav på bemanningen av säkerhetspersonal inte skulle släppa in en enda åskådare så valde polisen att kalla in extra personal och ridande polis till Gavlevallen i Gävle.

Reaktionerna på den stora polisinsatsen i samband med en match i superettan helt utan publik har varit kraftiga. 

– Hur tänker man när man har 76 poliser plus hästar på en match som inte ens har någon publik, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Enquist menar att polisresurserna kunde använts bättre.

– Vi vill vi inte dra en massa extra polisresurser. När Dalkurd gick så långt att man till och med förbjöd publik så funderar man på om polisen inte kunnat ställa om riskbedömningen.

När lagen möttes i Södertälje 2017 tvingades domaren bryta matchen då bland annat ett knallskott kastades in på planen och landade nära Dalkurds skyttekung Richard Yarsuvat. 

– Den här gången gick det bra, vi ville att matchen skulle kunna spelas utan ordningsstörningar och så blev det. Det har varit mycket stök och pyroteknik och med tanke på historiken mellan lagen så valde vi att ha kvar en del av den planerade insatsen, säger supporterpolisen Johan Ryman.

”Sanslöst slöseri från polisens sida, vad kostade denna insats skattebetalarna” och ”Mitt i denna parodi vill jag passa på att hylla Dalkurd som motsatte sig polisens oskäliga krav” är ett par reaktioner på sociala medier.

– Det är inte så att vi vill slösa på skattebetalarnas medel, vi gör så bra vi kan efter de uppgifter vi får in. Om det inte hade funnits poliser på plats så kanske det varit lite stökigare, sedan gjorde väl vädret sitt, det haglade och spöregnade. Man vet ju aldrig åt vilket håll det går, säger Ryman. 

För att göra en riskbedömning är polisen bland annat ute på forum för att se vad supportrar skriver och man tar också kontakt med klubbarna.

– Vi litar på det vi gör och försöker att lösa det på bästa sätt, säger Ryman. 

Han var själv inne på arenan under själva matchen som Dalkurd vann med 4–1.

– Det var väldigt speciellt, man hörde ju verkligen vad som sades nere på planen. Tråkigt för att fotboll ska ju spelas inför publik, det var synd att det blev som det blev. Men det var jättelugnt och bra, precis som vi hoppades.