Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/advokaten-etuhu-ar-valdigt-glad-och-lattad/

Fotboll

Advokaten: ”Etuhu är väldigt glad och lättad”

Advokat Johan Åkermark och till höger Dickson Etuhu.
Advokat Johan Åkermark och till höger Dickson Etuhu. Foto: Lisa Mattisson

Dickson Etuhu grät i rätten när han berättade om hur anklagelserna om matchfixning påverkat hans liv. På torsdagens friades han och hans 37-årige vän från misstankarna.

– Han är väldigt glad och lättad, säger Johan Åkermark, den förre AIK-stjärnans advokat.

Jens Littorin
Rätta artikel

Åkermark fick kontakt med sin klient omedelbart efter att domen fallit i Stockholms tingsrätt.

– Det ringde hela tiden så vi hann inte säga så mycket, men vi ska ha ett längre samtal senare i lugn och ro. Han är glad och lättad och han har ju hela tiden hävdat att han är oskyldig, säger Åkermark, som tycker att tingsrättens dom är omfattande och genomtänkt.

– Även om man bortser helt och hållet från det som de åtalade säger och bara går på det som målvakten berättar är det inte tillräckligt konkret för att vara brottsligt enligt svensk lag, säger Åkermark.

Samtidigt som domstolen anser att det inte är bevisat att Etuhu och 37-åringen försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos på en restaurang i Stockholm två dagar före den allsvenska stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK våren 2017, skriver man att det ”gjorts ett närmande” om matchfixning, som sedan följdes av en ”gradvis reträtt”.

Åkermark anser likväl inte att Etuhu kan anses vara inblandad.

– Det finns ju ingen som sagt att min klient erbjudit några pengar eller deltagit i något ”fiskande”, inte ens målvakten säger det, säger han.

Åkermark förklarar att han egentligen inte vill spekulera i om fallet kommer att överklagas till hovrätten.

– Men så som åtalet ser ut nu har domstolen mycket riktigt konstaterat att det inte är brottsligt, så därför tror jag inte det, men det är upp till åklagaren, säger Åkermark.

Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption var en av åklagarna i fallet. Han tycker att domen är välskriven och logisk, men säger att han inte är säker på att han delar slutsatserna. Han tror att han och kollegan Johan Lindmark kommer att behöva ett par veckor på sig för att avgöra om man ska överklaga.

Forsbergs poängterar också att tingsrätten konstaterar att det ”gjorts ett närmande” om matchfixning och att detta var syftet med resan till Stockholm.

– Det är väl de här formuleringarna som väcker huvudbry för oss, säger Forsberg, som trots den friande domen är glad över att tingsrätten funnit Stamatopoulos trovärdig.

– Man har ju trott på honom fullt ut och det är klart att det är skönt för honom på ett mänskligt plan att man anser att hans agerande var rätt och riktigt. Det är också viktigt för idrottens skull, för det är därför vi kämpar med de här frågorna, för att hålla idrotten så ren som möjligt, säger Forsberg, som även var åklagare i fallet i Södertälje i somras, där två ungdomsspelare dömdes för mutbrott.

Peter Dahlqvist, som försvarar 37-åringen, säger att även hans klient är lättad och advokaten är inte förvånad över domen. 

– Det som förvånade mig var att man valde att väcka åtal i det här ärendet, säger Dahlqvist, som menar att det funnits ett parallellt mål med rättegången.

– Man har velat sätta strålkastarna på en problematik som säkerligen finns inom svensk fotboll och det målet har man nått. Sedan är det min bestämda uppfattning att man valde fel ärende, men det blir ju inte mycket smaskigare än AIK och IFK Göteborg, säger Dahlqvist, som upprepar kritiken från rättegången om att hans klient inte blev ordentligt förhörd i polisutredningen.

– Det är en grundförutsättning för en åklagare att höra andra sidan också och titta på om man faktiskt kan förvänta sig en fällande dom. Det är min upplevelse att man inte gjort det och det tycker jag är den stora historien i det här ärendet, säger Dahlqvist.

Dickson Etuhu, med över tio år bakom sig i engelsk toppfotboll, trädde inför rättegången fram i Dagens Nyheter och berättade om hur anklagelserna förstört hans karriär. Efter att han avslutade den aktiva karriären i AIK 2016 har han försökt bygga upp en verksamhet som spelaragent. Advokat Johan Åkermark utesluter inte att Etuhu kan komma att söka skadestånd om domen skulle stå fast.

– Vi har inte diskuterat det närmare, så det får bli en senare fråga. Det är väldigt svårt att få skadestånd i Sverige, säger Åkermark.

Läs mer: Johan Esk: Det enda som fungerade var larmsystemet – det gör det sällan