Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-bekraftar-kristoffer-olsson-klar-for-krasnodar/

Fotboll

AIK bekräftar: Kristoffer Olsson klar för Krasnodar

Kristoffer Olsson klar för Krasnodar, bekräftar AIK.
Kristoffer Olsson klar för Krasnodar, bekräftar AIK. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Kristoffer Olsson är klar för ryska klubben Krasnodar. AIK bekräftar på måndagen att en av den allsvenska klubbens största spelarförsäljningar genom tiderna nu är klar.

Rätta artikel

23-årige Kristoffer Olsson värvades från danska Midtjylland och debuterade i AIK i februari 2017. Han spelade totalt 77 tävlingsmatcher och gjorde nio mål för klubben. Olsson fick utmärkelsen Årets mittfältare i allsvenskan 2018 och hade stor del i att AIK blev svenska mästare.

– “Koffe” har gett oss sportslig framgång och nu också ekonomiska medel att fortsätta utveckla klubben med. Vi önskar honom all lycka och välkommen åter i framtiden, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Enligt AIK:s pressmeddelande tjänar klubben mellan 20 och 40 miljoner kronor på försäljningen av Olsson, efter att agentarvoden och andra försäljningskostnader har betalats.

Expressen, som avslöjade nyheten, skriver att prislappen landar på närmare 50 miljoner kronor.

Om summan stämmer är försäljningen av mittfältaren den tredje dyraste någonsin i allsvenskan. Enligt obekräftade uppgifter är det bara Alexander Isak (från AIK till Borussia Dortmund 2017) och Zlatan Ibrahimovic (från Malmö FF till Ajax 2001) som har gått för mer pengar, skriver Fotbollskanalen.

– Jag har haft två fantastiska år i AIK och har utvecklats väldigt mycket under denna tid, både som fotbollsspelare och som människa. Att även få vara med och vinna SM-guld gör att det inte kan bli bättre. Jag kommer för evigt att vara otroligt tacksam för möjligheten som jag fick i AIK. All kärlek som jag fått från klubben, allt från supportrar hemma på Friends Arena, till alla spelare och ledare på Karlberg. Stort tack, säger Kristoffer Olsson.

Olsson har tidigare varit aktiv i det svenska U21-landslaget. Under 2017 debuterade han i A-landslaget på januariturnén och fick i november kröna sitt framgångsrika 2018 med att göra tävlingsdebut under Janne Andersson i den svenska Nations League-segern över Ryssland

Olsson var uttagen till landslagets januariturné, som nu pågår i Qatar, men tackade nej på grund av det förestående klubbytet.

I Krasnodar, som slutade fyra förra säsongen i ryska högstaligan och efter 17 omgångar säsongen 2018/2019 ligger på andra plats, blir Kristoffer Olsson klubbkamrat med landslagskollegan Viktor Claesson.

Läs mer:

AIK om storaffären Olsson: ”Markerar spelarnas värde”

Krasnodar undantaget i den statliga ryska fotbollen