Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-ber-om-ursakt-till-celtic-for-rasism/

Fotboll

AIK ber Celtic om ursäkt för rasism

Celtic-backen Boli Bolingoli ska ha utsatts för rasism i Stockholm. AIK skickar nu en ursäkt. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

AIK har framfört en officiell ursäkt till Celtic för en incident på Friends arenas läktare i samband med kvalet till Europa League i slutet av augusti då Celtic-backen Boli Bolingoli utsattes för rasistiska tillmälen från AIK:s läktare.

TT Text

Celtic startade först en utredning innan AIK inledde en intern utredning om händelsen.

AIK meddelar på sin webbplats att den interna utredningen har innefattat en dialog med klubbens supportergrupper och att det är en person som har tagit på sig ansvaret. Personen det rör sig om har ”gjort ett uppehåll i sin närvaro på läktaren”.

Klubben skriver att den dialog som genomgående bedrivs med supportergrupperna förutsätter vissa principer som man enats kring sedan länge.

”Däribland ett Norra stå helt befriat från politiska budskap och rasism. Händelsen mot Celtic var ett kraftigt avsteg från dessa fundamentala principer och det är samtliga supportergrupper och AIK Fotboll överens om”, skriver klubben.

Klubben meddelar även att den interna utredningen är avslutad.

AIK förlorade matchen på svensk mark med 1–4. I första matchen, som spelades i Skottland, vann Celtic med 2–0 och avancerade därmed till Europa League.

Några dagar före matchen mot Celtic tilldömdes AIK böter på över en miljon kronor av Europeiska fotbollsförbundet Uefas disciplinnämnd. Anledningen var att klubbens supportrar uppträtt på ett otillåtet sätt i tre matcher i kvalet till Champions League.

Det rör sig om bortamatchen mot armeniska Ararat, samt både hemma- och bortamötet med slovenska Maribor.

Hemma mot Maribor tog sig ett 20–30-tal personer från AIK-klacken bort mot bortasektionen på Friends arena samtidigt som det slängdes föremål.