Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-haller-gulddrommen-vid-liv-goitom-matchvinnare-mot-orebro/

Fotboll

Goitom håller gulddrömmen vid liv: ”Måste vinna alla matcher”

Henok Goitom stod för två mål. Foto: Bildbyrån

AIK håller gulddrömmen vid liv efter seger 2–0 hemma mot Örebro. Matchvinnare: Henok Goitom, som gjorde båda målen.

– Men nu måste vi vinna även resterande tre matcher, för att kunna vinna allsvenskan, eller för att sluta topp tre, sade Goitom.

AIK kontrollerade mötet med Örebro, men fick inte igång det offensiva spelet första halvtimmen. Det gick för långsamt i uppspelen från trebackslinjen, för mycket spel i sidled. Örebro kunde ligga rätt i positionerna och avvakta.

Men det lossnade i andra halvlek. Och i den 54:e minuten kom 1–0. Ett bolltapp av Martin Broberg blev dyrbart för Örebro. Sebastian Larsson måttade och prickade Goitoms panna. AIK-anfallaren styrde in bollen via stolpen, utan chans för Oscar Jansson.

Och det var nära att Tarik Elyounoussi ökade på ledningen med tjugo minuter kvar. Men lyftningen över utrusande Oscar Jansson tog i ribbans överkant.

Örebro gjorde sedan offensiva byten, viket gav energi att gå för en kvittering. Jake Larsson hade en bra chans från nära håll, strax utanför, med åtta minuter kvar. Och gästerna fortsatte att hota ett AIK som började se aningen slitet ut.

Men Henok Goitom stängde matchen sex minuter in på tilläggstid. Han tog emot ett vänsterinlägg från Karol Mets och tryckte in 2–0 på halvvolley vid vänstra stolpen.

– Vi skaffade oss ett större tryck än vi hade mot Elfsborg och Göteborg. Vi behövde inte gå hela vägen ner och börja om lika ofta, sade Goitom.

– Och vi skapade chanser som innebar att vi borde gjort minst ett mål, kanske två redan i första halvlek, för att få lite lugn och ro.

– Vi snackade om det i halvlek, att det måste finnas slutprodukt när vi kom in i sista tredjedelen, genom inlägg eller genom att vi trär in bollen centralt.

– Och till slut gjorde vi målen efter inlägg.

Hur viktig var den här segern?

– Det kommer att vara viktigt att vinna alla matcher vi har kvar. Förra året i slutet av säsongen kunde man kryssa här och där, kalkylera med det. Det utrymmet finns inte nu. Och vi snackar inte bara om att komma etta, utan det handlar om topp tre. Så vi måste nog vinna alla matcher som är kvar.

Goitom fick liksom tränaren Richard Norling frågan vilket resultat i söndagens derby mellan Djurgården och Hammarby som är bäst för AIK? Norling passade på den frågan. Goitom pustade, och konstaterade att ”jag vet faktiskt inte”.

– För att veta det måste du kalkylera alla matcherna som de inblandade lagen har kvar. Men om vi tänker på hur tabellen ser ut just nu så är det väl att Djurgården inte ska vinna.

– Men om Hammarbyseger eller kryss är bra, det är svårt att veta. Man vill ju att alla lag som är före oss ska förlora.

Hur realistiskt är det med guld för AIK?

– Det vet vi när vi har två matcher kvar. Just nu finns inget att ta på. Men med två matcher kvar vet man om det är rimligt, eller om det är kört. Just nu är vi i ingenmansland, sade Goitom.

Läs mer: Sundsvall tappade 3–0 hemma mot Norrköping