Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

AIK-ledningen går inte i derbytåget

AIK-ledningen i täten för marschen förra säsongen.
AIK-ledningen i täten för marschen förra säsongen. Foto: Thomas Karlsson

Förra året gick de i första led i derbytåget till Tele2 arena. I år väljer AIK-ledningen att inte medverka i onsdagens marsch på Södermalm. ”Vi har bestämt oss för att inte gå med”, säger vd:n Thomas Edselius till DN.

Det var inför derbyt i höstas som AIK:s supportrar tågade från Medborgarplatsen på Södermalm till Tele2 arena.

Längst fram gick AIK:s vd Thomas Edselius och ordförande Johan Segui – sida vid sida med maskerade supportrar.

Syftet var att lugna stämningen. Men klubbens medverkan fick kritik.

I fjol ska AIK-ledningen muntligen ha uppmuntrats av polisen att gå med i marschen. I år, inför onsdagens derby mot Djurgården och en likadan supportermarsch till arenan, kommer ingen liknande rekommendation.

– Det är något som AIK-ledarna får avgöra själva. Det tycker vi inget om, har Palle Nilsson, kommenderingschef på Söderortspolisen, tidigare sagt till DN.

AIK-vd:n Thomas Edselius sade i måndags att klubben inte tar avstånd från marschen – men ledningens medverkan var då osäker.

På tisdagskvällen kom beskedet att AIK inte går med i tåget.

– När man väger nackdelar mot fördelar och hur det kan utvecklas, så känner vi att nackdelarna kan överväga fördelarna, säger Thomas Edselius.

Vilka nackdelar tänker du på?

– Att något kriminellt händer och vi syns där, eller att det framställs på ett sätt som förra året. Vi känner att vi inte kan styra bilden som förmedlas ut.

Thomas Edselius fortsätter:

– Vi fick ju lite ”bad will” förra året när vi gick. I år hade vi hoppats att polisen skulle tycka som de tyckte först, att de skulle rekommendera oss att gå. Då blir det en annan tyngd i det hela.

– Vi ville att de skulle gå ut med det på sin hemsida. Men det kunde de inte göra.

I fjol omhändertogs 24 personer i samband med derbyt och bilderna på när AIK-ordföranden Johan Segui kramade om en maskerad supporter fick stor uppmärksamhet.

Med facit i hand, var det rätt eller fel att gå i tåget i fjol?

– Vi gick med för att det var polisens uppmaning. Vi vill vara närvarande och tjatar ju ofta om det här med dialog och kommunikation, säger Edselius.

– På ett sätt tycker jag att vi fick oförtjänt mycket kritik, men å andra sidan kan jag förstå hur det ser ut när man tittar på bilderna.