Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-malvakten-efter-storforlusten-det-ar-oacceptabelt/

Fotboll

AIK-målvakten efter storförlusten: ”Det är oacceptabelt”

AIK:s målvakt Oscar Linnér har hjälp av stolpen under måndagens fotbollsmatch mot IFK Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var ett AIK som föll ihop och en målvakt som inte hade sin bästa dag.

– Det är oacceptabelt att det ser ut så här, sade Oscar Linnér efter 3–0-förlusten mot IFK Göteborg.

Rätta artikel

Det var missade utrustningar, en missbedömd frispark och ytterligare mål som inte såg otagbart ut. AIK-målvakten Oscar Linnér hade all anledning att vara missnöjd med både sin och lagets insats på Nya Ullevi.

Han står utanför omklädningsrummet och försöker analysera varför det mesta gick snett i den allsvenska stormatchen.

– Det är ganska enkelt att konstatera att det här var en dag då inget stämde varken för mig eller AIK. Vi hade en dålig dag både som kollektiv och individer. Vi blev överkörda, jag tror att alla förlorar sin match i matchen, även jag, sade Linnér.

Han hade redan missat en utrusning i första halvlek när han i slutminuterna släppte in Giorgi Kharaishvilis markkrypare till frispark från långt håll in till stolpen. Linnér ställde två spelare i muren, men Jack Lahne och Tarik Elyounussi gick isär.

– De tar det beslut de tycker är rätt, men muren försvinner och han kan trycka ner den vid första stolpen. Jag skyller inte på någon utan får se vad jag kunde ha gjort bättre, sade Linnér, som tyckte att han kunde ha agerat bättre även på 2–0-målet av Patrik Karlsson Langemyr.

Han konstaterade också att han två gånger fick se Per Karlsson agera räddande ängel när målet var tillspillogivet och att det gäller att acceptera att det finns fotbollskvällar man måste försöka glömma.

– Det är viktigt att vi inte gräver ner oss efter det här. Vi måste se vad vi kan lära av det här och inte gräva gropen djupare, sade Linnér.

Även AIK-tränaren Rikard Norling var djupt besviken över insatsen och lade ansvaret på sig själv.

– Det är bara att vända sig mot sig själv som ansvarig tränare. Det får inte se ut så här, sade Norling och höll med om hans offensivt balanserade uppställning inte fungerade.

Henok Goitom var en av många AIK:are som inte kom någonstans mot det unga IFK Göteborg, där August Erlingmark, Giorgi Kharaishvili och Patrik Karlsson Lagemyr dominerade på mitten.

– Vi måste komma in i presspelet, annars kommer IFK Göteborg att se ut som Barcelona, sade Goitom, som tog sin tränare i försvar.

– Jag förstår Rikard, men vi hjälpte honom verkligen inte ett dugg, sade Goitom.

I IFK Göteborgs omklädningsrum var det muntrare miner. Tredje raka hemmasegern, tredje hemmamatchen med tre mål framåt och tredje succén på Nya Ullevi, dit laget är hänvisat eftersom hybridgräset på Gamla Ullevi inte är spelbart.

– Ibland behöver man inte säga så mycket. I kväll var en sådan där kväll, sade den i fjol ifrågasatte tränaren Poya Asbaghi.

– På något sätt är det här den bästa matchen sedan jag kom hit, sade Asbaghi, som menade att en anledning till att hans lag blivit så mycket bättre är att flera av de unga spelarna fått en säsongs rutin i allsvenskan.

Kan ni verkligen lämna Nya Ullevi nu?

– Det blir svårt. Å andra sidan är det rätt skönt att kunna säga att vi är obesegrade på den här arenan.

Läs mer:

IFK fortsätter att överraska och övertyga

Vadhållning på omyndiga spelare granskas