Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

AIK mot Hammarby i cupen

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

2014 års svenska mästare i fotboll, Malmö FF, ställs mot fjolårets allsvenska vinnare IFK Norrköping i kvartsfinalen i Svenska cupen. AIK möter Hammarby i ett Stockholmsderby som får flyttad speldag för att kunna spelas på Friends arena.

De övriga två matcherna i helgens kvartsfinaler är Kalmar FF–Helsingborg och Häcken–Halmstad.

Lottningen skedde i SVT:s Gomorron Sverige och det var ordföranden i fotbollsförbundets tävlingskommitté, Gerhard Sager, som lyfte upp de gula och blå bollarna ur skålarna. Malmö FF, AIK, Kalmar FF och Häcken – som lyckats bäst i gruppspelet – har hemmaplansfördel i kvartsfinalerna.

– Det var nog inte den lottningen som Malmö hade önskat sig, Norrköping har sett bra ut på försäsongen, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog som var med vid lottningen.

Han ser fram emot Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby.

– En riktigt rolig kvartsfinal, vilket drag det kommer bli, säger han.

På måndagsmorgongen var det fortfarande oklart när den matchen skulle spelas. Kvartsfinalerna ska spelas under den kommande helgen – samma helg som det är final i Melodifestivalen på AIK:s hemmaplan Friends arena. På måndagskvällen meddelade AIK att man fått tillstånd att spela matchen senare, på tisdag 15 mars. Avsparkstiden blir 18.30 för att inte krocka med tv-sändningarna av Champions League-matcherna som börjar klockan 20.45 samma kväll.

De extra dagarna ger AIK tid att anlägga en ny gräsmatta efter lördagens schlagerfest.

– AIK Fotboll vill i och med den här lösningen rikta ett speciellt tack till Svenska fotbollförbundet, Friends arena med dess vd Jens Petter Stenseth i spetsen, polisen och Hammarby för ett gott samarbete under dage, säger AIK:s vd Mikael Ahlerup i ett pressmeddelande.

Semifinalerna spelas den 19 och 20 mars och finalen den 5 maj.

De fem senaste årens mästare i Svenska cupen:

2014–2015: IFK Göteborg.

2013–2014: Elfsborg.

2012–2013: IFK Göteborg.

2011: Helsingborg.

2010: Helsingborg.