Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-om-storaffaren-olsson-markerar-spelarnas-varde/

Fotboll

AIK om storaffären Olsson: ”Markerar spelarnas värde”

Bild 1 av 2
Foto: Lotta Härdelin
Kristoffer Olsson går som 23-åring upp på tredje plats på listan över svenska spelare som sålts dyrt till utländska klubbar.
Bild 2 av 2 Kristoffer Olsson går som 23-åring upp på tredje plats på listan över svenska spelare som sålts dyrt till utländska klubbar.
Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

AIK säljer mittfältaren Kristoffer Olsson till ryska topplaget Krasnodar för 50 miljoner kronor.

– Av de tio största försäljningarna i svensk historia så har AIK ettan och trean, det är klart att vi på så sätt markerar värdet på våra spelare, säger AIK:s chefsscout Tobias Ackerman.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Kristoffer Olsson nobbade landslagets turné till Qatar för att slutförhandla med ryska Krasnodar.

Prislappen hamnade enligt Expressen på 50 miljoner och enligt AIK tjänar klubben mellan 20 och 40 miljoner kronor på försäljningen efter att agentarvoden och andra försäljningskostnader har betalats.

– Attraktionskraften för att komma till AIK ökar om man vet att man kan komma hit och vinna titlar, få spela Champions League och sedan kan man gå vidare till ännu större klubbar, säger Ackerman. 

Det var under tiden i U21-landslaget som Ackerman satte upp Kristoffer Olssons namn på listan över tänkbara mittfältsförstärkningar. 

– Jag har följt Kristoffer länge och har alltid gillat honom, det är första gången jag tagit den typen av spelare till AIK. Det har varit en fantastisk resa och en bra affär för alla parter.

Ackerman säger att de aldrig var osäkra på 23-årige Kristoffer Olssons kapacitet. 

– Vi hade bestämt att han skulle lyckas. Det tog ett tag för honom att komma i gång, men sedan blev det ju hur bra som helst.

Olsson satt på bänken i Midtjylland hösten 2016 när AIK kom med sitt bud, det är knappast vanligt att allsvenska klubbar lägger stora pengar på en bänknötare i Danmark.

– Det var många som rynkade på näsan när Björn Wesström sa att ”nu ska vi göra den där affären”.

Affären blev lyckad, Olsson hann på sina 60 matcher i AIK-tröjan med att göra sju mål och leda klubben till SM-guld.

När övergången till Krasnodar nu är klar tar Tobias Ackerman och sportchefen Björn Wesström fram listan av tänkbara ersättare.

– Det arbetet har pågått under en längre period. Som Kristoffer spelar så behöver man ju inte var en stor forskare för att förstå att han är en av dem som skulle försvinna.

Sead Haksabanovic, som 2017 lämnade Halmstads BK för West Ham, är en spelare som nämnts som Olssons ersättare.

– Jag kan inte uttala mig om några namn men det är nog troligt att Kristoffer Olsson kommer att ersättas, så mycket kan jag säga. Men ersättaren kan ju finnas i truppen. Ska vi ha en ny Kristoffer Olsson så får vi nog lägga 50 miljoner om det var det vi fick för honom, eller så får man gå på en spelare med potential som vi gjorde med Olsson, vi insåg att han kunde ge oss segrar och ett ekonomiskt utrymme.