Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

AIK-spelare kallades ”svarting” i direktsändning

Under Radiosportens webbsändning från matchen AIK-Gefle på Råsunda på söndagen hördes hur en person kallade några AIK-spelare för ”svartingar”. ”Det är mycket beklagligt och får inte hända”, säger Radiosportens chef Jakob Sillén till DN.se. Senare erkände teveprofilen Bosse Hansson att det var han som fällt omdömet.

Sändningen från Radiosporten upprörde många och på sociala medier skrev rader av lyssnare och påpekade det olämpliga i att Radiosporten sänder sådana rasistiska påhopp. Vid minst två tillfällen under matchen kunde lyssnarna höra någon kalla spelare för "svartingar".

Under kvällen erkände teveprofilen och den före detta sportjournalisten Bosse Hansson för Expressen att det var han som fällt yttrandet:

"Det var inte meningen att det skulle gå ut i radio. Jag sade allt det här för mig själv. Det har blivit lite för många spelare som har blivit för lika i AIK med alla de här importerna. Jag har inget emot svartingar i övrigt, en av de bästa är Mutumba exempelvis. Utan honom vore de ju inte mycket", säger han till Expressen.

Det var i 77:e minuten när Karikari skulle bytas in som man hör Bosse Hansson säga: "ska de byta in en svarting till". Men redan i första halvlek hade Bosse Hansson kommenterat en tidigare match som AIK spelat med att det var "ett B-lag med fyra svartingar".

– Jag reagerade direkt, det lät som om kommentaren kom från kommentatorshytten, säger en lyssnare till DN.se.

Matchen kommenterades av Radiosportens Mats Strandberg. Att han hade sällskap i kommentatorshytten visste inte sändningsledningen om.

– Vi vet att en före detta sportjournalist knackade på i hytten och frågade om han fick komma in i värmen, men han skulle absolut inte vara med och kommentera matchen, men nu kunde lyssnarna höra honom ändå när han satt och pratade, säger Jakob Sillén.

– Sådant här får absolut inte hända och det ska inte hända igen.

De två i sändningshytten pratade med varandra under hela matchen. Själva referatet stod Mats Strandberg för.

Enligt en person som lyssnade till matchen på nätet så ska sändningsledningen i Radiohuset ha gått in och tillrättavisat de två i hytten några minuter efter det att uttalandet fällts:

– Då sa någon, "Mats, Mats, inga fler fula ord nu", säger lyssnaren till DN.se.

Mats Strandberg gick då ut och sa: "Vi beklagar verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio.

Så var det alltså inte. Kommentaren kom från Strandbergs egen mikrofon.

Jakob Sillén säger att Radiosporten nu kommer att förtydliga vad som gäller under sändningarna:

– Den här gången har det goda omdömet klickat, ingen ska kunna komma in i hytten på det sättet. Förutom att det var förkastligt att säga som han sa så blev det väldig förvirrande för lyssnarna att höra en annan person prata under matchen.