Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/aik-vinnare-i-allsvenska-tabellen-om-ofk-gar-i-konkurs/

Fotboll

AIK vinnare i allsvenska tabellen om ÖFK går i konkurs

Östersund kan försättas i konkurs – då blir AIK den stora vinnaren. Foto: Per Danielsson/TT

Östersunds FK är i ekonomisk kris och behöver få in tio miljoner på tio dagar.

Om klubben begärs i konkurs innan den allsvenska säsongen är slut, och inte kan slutföra säsongen, ritas den allsvenska tabellen om. Med AIK som vinnare.

Under tisdagen kom beskedet att den ekonomiska krisen i Östersunds FK är akut. På ett medlemsmöte sa vice ordförande Maria Wilén att om inte klubben får in tio miljoner på tio dagar försätts klubben i konkurs

Om detta skulle ske kan två saker hända. Antingen spelas säsongen klart. Eller så har ÖFK inte de ekonomiska muskler som krävs för att slutföra säsongen, vilket i så fall gör att den allsvenska tabellen ritas om.

– Det finns två teoretiska scenarier utifrån de bestämmelser som finns i tävlingsreglerna. Det första är, vid händelse av konkurs, att ÖFK ändå gör bedömningen att det finns förutsättningar att spela klart. Då spelas allsvenskan klart precis som vanligt, säger Tobias Tibell, som är jurist på Svenska fotbollförbundet. 

Även om ÖFK kan slutföra säsongen är det inte säkert att klubben får fortsätta spela i allsvenskan kommande säsong. Det beslutet tas på representantskapsmötet senare under hösten, där praxis är att om ett lag försätts i konkurs under säsongen flyttas klubben ner en division kommande år.

Om Östersund inte kan fullfölja säsongen kommer det att påverka den allsvenska tabellen. Samtliga ÖFK:s matcher från säsongen 2019 kommer då inte att räknas och laget kommer dessutom att flyttas ner till en distriktsserie (division 4 och nedåt).

Den stora vinnaren om ÖFK inte skulle kunna slutföra säsongen kan bli AIK. Laget ligger just nu på andra plats, och skulle också göra så i nuläget om tabellen ritades om. Däremot har ”Gnaget” i så fall en match mindre spelad än Djurgården och kan därmed passera 08-rivalen.

Djurgården har mött ÖFK en gång och den segern kommer i så fall att tas bort ur tabellen. AIK har vunnit och spelat oavgjort mot ÖFK i de två matcherna mellan lagen. 

Tibell berättar att förbundet just nu följer situationen och har kontakt med berörda parter. 

– Vi noterar den här informationen och har haft kontakt med ÖFK och Svensk Elitfotboll. Nu är det vår roll att avvakta, se hur det går och agera utifrån det. 

Även om ÖFK undviker konkurs kan en degradering i seriesystemet bli aktuell. För att klara elitlicensen fick klubben inte ha några skulder till anställd personal, annan förening eller Fotbollförbundet per 31 augusti.

– Vi har inte fått in handlingarna. Det är 1 oktober de lämnar in handlingarna, så vi vet ingenting i nuläget egentligen, säger förbundets ekonomichef Kjell Sahlström.

Enligt Magnus Erlingmark har Spelarföreningen ”inte fått några signaler om problem med löneutbetalningar”.

Vilka klubbar som erhåller elitlicens för kommande säsong meddelas i november.

Johan Esk: Kaoset i korthuset Östersund kan drabba hela fotbollslandet